Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #3: het najaar van de wolf

18 januari 2021 | ir. Chris de Koning B

Boswachter Frank Theunissen laat je via zijn blogs zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. In dit derde blog ‘Wolfblog #3: het najaar van de wolf’ beschrijft Frank Theunissen hoe de wolf de herfstmaanden doorbrengt.

Het najaar van de wolf

Toen ik eind mei camera's ging plaatsen in de hoop een keer een wolf in beeld te krijgen, had ik natuurlijk geen enkel idee wat ik kon verwachten. Zou het een keertje lukken? En zo ja, zou deze wolf dan regelmatig of juist zelden gefilmd worden? Zou het een mannetje of een vrouwtje zijn? Zou de wolf blijven of al snel weer vertrekken?



Het is inmiddels september. We hebben officieel bevestigd gekregen dat het om een wolvin gaat uit de eerste worp (voorjaar 2019) van het wolvenpaar van de Noord-Veluwe. Gaaf! Een in Nederland geboren wolf waarvan mijn gevoel me zegt dat ze zich hier op de Zuid-Veluwe aan het vestigen is. Heel bijzonder.

Jagen met ruim 1 jaar jachtervaring

We hebben inmiddels meer dan 40 filmopnames van haar. Die zijn natuurlijk niet allemaal even spectaculair maar geven ons wel een beeld van haar terreingebruik en tijden waarop ze actief is. Wat echt indruk op mij maakt, is het gegeven dat deze wolvin, amper 1 jaar oud, de veiligheid van haar roedel verlaten heeft.



Dat ze vervolgens naar de Zuid-Veluwe is vertrokken en daar, zo jong als ze is, met toch beperkte jachtervaring geleerd van haar ouders, in staat is gebleken in haar eentje succesvol te jagen op zwijnen, herten en reeën en zo prima in staat is voor zichzelf te zorgen. Respect!

Wolvin in haar wintervacht

Wolvin in haar dikke wintervacht

Van zomer- naar wintervacht

Haar crèmekleurige zomervacht ging gedurende de zomer en herfst over in een prachtige dikke wintervacht. Deze vacht bestaat uit dekharen, bovenharen en onderharen en kan in de winter wel 6 tot 7 centimeter dik worden. Hierdoor is ze prima tegen de winterse weersomstandigheden beschermd.

Verandering in looppatronen

Uit de camerabeelden maak ik op dat er wel wat verandert. Ze wijzigt haar looppatronen door het terrein. Ik denk, maar weet dat natuurlijk niet zeker, dat de wolvin in de zomermaanden vooral biggen van de wilde zwijnen bejaagd heeft. Maar naarmate deze biggen ouder, groter en dus ook weerbaarder worden voor de wolvin, worden wilde zwijnen voor haar lastiger en risicovoller om te prederen. In haar drollen vind ik ook steeds meer haren van herten. Het lijkt er dus op dat ze ook meer edelherten en damherten aan het bejagen is.

Vanaf begin september begint ze, toch wel verrassend, aandacht te krijgen voor de camera's. Ze loopt er naartoe, snuffelt en likt er aan. Het zorgt wel voor geinige opnames. Ik ben benieuwd hoe ze de winter door gaat komen en of er een mannetje is die haar gaat vinden.

Filmpjes

De filmpjes bij deze blog zijn gemaakt in de periode van september t/m november 2020. Ze laten de wolvin zien tijdens haar dagelijkse activiteiten.

Het filmpje met beslagen lens leg ik even uit. De camera slaat aan door de bewegingen van een zeug. Het zwijn had kennelijk de wolvin in de gaten die interesse toonde voor haar biggen. Je ziet de wolvin door het beeld heen wegvluchten voor de zeug. Daarachter komen de biggen waar ze het waarschijnlijk op voorzien had.

In een volgend filmpje komt de wolvin met een bout in haar bek door het beeld lopen. Aan de hand van de grootte van de bout denk ik dat het van edelhert is.

In een ander filmpje zie je dat ze dwars voor de camera stilstaat. Boven haar kan je aan de rand van het infrarood de lichten van ogen van een edelhert zien. De wolvin is duidelijk aan het jagen. Ze heeft gerend. Haar bek staat open. Let op de oren die ze alle kanten opdraait om alles in zich op te nemen. Besef dat het aardedonker is.

Tot de volgende blog. 

Boswachter Frank Theunissen

Frank Theunissen
ir. Chris de Koning B