Beleef de nacht op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is in 2009 uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. Op Schiermonnikoog is nauwelijks lichthinder, het weinige kunstlicht dat de donkerte op het eiland verstoort is afkomstig van straatverlichting, van huizen, van beide havens en de vuurtoren. Op vrijwel het hele eiland geldt: donker is hier echt donker.
Wandelen door de nacht
Op de website en in de routeapp van Natuurmonumenten (Natuur Routes) vind je verschillende wandelroutes die de boswachter in Het Nationaal Park heeft uitgezet. Je loopt langs de mooiste plekken en komt van alles te weten over de eilander natuur. De route “Nachtwandeling op Schiermonnikoog” is een wandelroute van zo’n twee kilometer die speciaal gemaakt is om te lopen door de schemering of in het donker. Hij is geschikt voor alle leeftijden (zolang jijzelf en je kind niet bang zijn om in het donker te lopen ?). De tocht voert je door bos en duin, en gaat grotendeels over onverharde paden. Zorg daarom voor schoenen of laarzen die vies mogen worden en trek kleding aan die warm genoeg is – juist in heldere nachten koelt het snel af. Ook op een zachte zomeravond zijn lange mouwen en een lange broek aan te raden, vanwege de muggen.
Op pad met de boswachter
Durf je ’s nachts niet alleen op pad de natuur in dan kun je ook kiezen om met de boswachter op avondwandeling te gaan. 's Nachts beleef je de natuur echt anders. Al je zintuigen staan op scherp waardoor je veel meer beleeft. Je bent alerter op geluiden en geuren uit de natuur en ziet andere dieren en bloemen dan overdag. Je wandelt met een gids door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilander leven en de avondlijke natuur. De avondwandeling is echt een nieuwe ervaring voor je zintuigen.
Sterren kijken
Kijk gewoon omhoog! Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In het najaar is de hemel vaak zo helder dat je zelfs de Melkweg kan zien. Wil je wel eens meer weten over het heelal en deze sterrenbeelden leren herkennen? Ga met de boswachter op sterrenwandeling.
Ontmoet de Schemerschim
In de zomermaanden organiseren de gidsen van informatiecentrum Het Baken spannende avondwandelingen voor kinderen. Tijdens deze “avondtuur” ontmoeten de kinderen de Schemerschim van Schiermonnikoog. Deze geheimzinnige maar vriendelijke figuur neemt de kinderen mee de nacht in op zoek naar nachtdieren en nachtelijke bloeiers.
Avondwad
Niks is mooier dan een wandeling over het wad, verlicht door de laatste stralen van de ondergaande zon. Onderweg kom je van alles tegen, mosselbanken, zeewier, Japanse oesters, wadpieren… Laat je verrassen door deze betoverende nachtwandeling over de bodem van de zee.
Licht in zee
Op een warme en rustige zomeravond kun je al wandelend op het strand van Schiermonnikoog soms blauw licht in de zee zien. Zeevonk is een alg die in het donker licht geeft. De Latijnse naam van zeevonk is Noctiluca scintillans, wat flitsend nachtlichtje betekent. De alg produceert het licht om vijanden af te schrikken, maar dat is niet bepaald het effect wat het op mensen heeft. Voor ons is het of de kust in een sprookjeslandschap verandert.
Nachtleven op Schiermonnikoog
Eilander vormgever, ondernemer en natuurliefhebber Evert-Jan Soepboer heeft een prachtige nachtkaart van Schiermonnikoog gemaakt. Met op de achterkant allerlei informatie over nachtplanten en nachtdieren, tips voor duistere activiteiten en de plekken op het eiland waar je in het donker geweest moet zijn. De kaart is gratis te verkrijgen bij informatiecentrum Het Baken.
Donkertebeleefplek
Iets ten noordoosten van het dorp ligt het speelbos van OERRR. Hier vind je De Grote Beer: overdag een klimobject, ’s avonds en ’s nachts de perfecte plek om liggend in een van de netten de sterrenhemel te observeren. Herken je trouwens het sterrenbeeld?
In de directe omgeving vind je vijf tegels die verwijzen naar de nacht, nachtbloeiers als teunisbloem en kamperfoelie, en… de Poolster. Weet jij hem te vinden?