Werk in uitvoering aan bomen in de Loonse en Drunense Duinen
In de bossen van de Loonse en Drunense Duinen heeft boswachter David in de afgelopen periode alle bomen aan de wegen en paden gecontroleerd en geregistreerd. Naast dat Natuurmonumenten de veiligheid van onze bezoekers aan de natuurgebieden hoog in het vaandel heeft staan, hebben we ook een wettelijke zorgplicht rondom de veiligheid van bomen. Tijdens de inventarisatieronden is David bomen tegengekomen die een gevaar op kunnen leveren voor onze bezoekers. Dat willen we natuurlijk zo snel mogelijk oplossen en inmiddels zijn de boomveiligheidswerkzaamheden dan ook gestart.
Aanpak
Alle opvallende bomen grenzend aan de wandel- en fietspaden (zowel de gewone fietspaden als de mountainbikeroutes) zijn geregistreerd in een speciale app. Bomen met bijvoorbeeld een bijzondere status worden via die app gemonitord. Dat geldt ook voor bomen die mogelijk een gevaar voor bezoekers kunnen opleveren, zoals bomen met een loshangende tak of dode bomen. Per ‘gevaarlijke’ boom is bepaald wat er moet gebeuren: omduwen, toppen of snoeien.
Omduwen, toppen en snoeien
Loshangende takken in een levende boom snoeien we eruit, zodat het gevaar is geweken. Bij dode bomen of een andere gevaarlijke situatie kiezen we voor toppen of omduwen. Bij toppen wordt met een kraan de boomkroon op hoogte afgezaagd. Dit heeft als voordeel dat de boomstam behouden blijft, zodat vogels erin kunnen broeden en het aantrekkelijk blijft voor insecten. Staand dood hout draagt dus bij aan de biodiversiteit. Er zijn ook bomen die tijdens een storm zijn omgewaaid of al los zijn gekomen door de wind. Deze bomen duwen we om. Dat laten we zo natuurlijk mogelijk lijken.
Al het hout - ook de afgezaagde boomkronen - blijft achter in het bos, want dood hout doet leven! Wegrottend hout levert namelijk voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. Insecten die de dode boom afbreken zijn zelf weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Voor paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem. Daarnaast bieden deze bomen ook goede schuil- en nestplaatsen voor onder andere reeën, konijnen en vogels.
Goed voor iedereen
Door het op deze manier aan te pakken, blijft het veilig voor bezoekers én is het goed voor de natuur. Dat is nog eens win-win!