Ga direct naar inhoud
Nieuws

Update werkzaamheden bomen in de Loonse en Drunense Duinen

23 november 2022 | Lizz Vermeulen

Boswachter David is intussen al weer twee maanden verder met zijn werkzaamheden aan de bomen in de Loonse en Drunense Duinen. Hoewel de werkzaamheden nog in volle gang zijn, kunnen bezoekers dit natuurgebied van Natuurmonumenten met een gerust hart in. We geven je graag een kijkje in de boomveiligheidswerkzaamheden. Leuke feiten en weetjes lees je hieronder.

boomveiligheidswerkzaamheden LDD

Inventarisatie

Bij de inventarisatie zijn de bomen aan alle routes geïnventariseerd: wandel- en knooppuntenroutes, fiets- en mountainbikeroutes en de ruiterroutes. Ook zijn de grenzen bij naastgelegen buren in deze inventarisatie meegenomen. David heeft maar liefst 1.145 km (!) aan paden gecontroleerd. In totaal zijn 1.342 bomen geregistreerd in de speciale app. Dit zijn attentiebomen en bomen die gerooid of gesnoeid moeten worden. Deze bomen leveren mogelijk een gevaar op voor onze bezoekers. Nu of in de toekomst.

Attentiebomen

Boswachter David heeft 64 bomen gemarkeerd als attentieboom. Dat zijn bomen waar een gebrek zit of te verwachten is. Deze bomen krijgen regelmatig controles. Bij een volgende controle kan het namelijk zomaar anders zijn. Een praktijkvoorbeeld is een douglas in het gedeelte van Plantloon. Bij deze mooie douglas groeit aan de voet van de stam een dennenvoetzwam. Deze zwam kan het wortelsysteem aantasten en uiteindelijk stamvoetrot opleveren. Op dit moment is de boom nog gezond, maar dat houden we dus wel extra in de gaten.

 

dennenvoetzwam

De dennenvoetzwam vlak bij de stam van een douglas. Een attentieboom!

Rooien

Maar liefst 1.146 bomen moeten we rooien. Dit zijn vooral dode bomen. Bij de meeste van deze bomen kiezen we voor toppen (met een kraan de boomkroon op hoogte afzagen). Na het toppen is het gevaar voor de bezoekers weggenomen, kunnen vogels in het staande dode hout broeden én blijft het aantrekkelijk voor insecten. In de gevallen waar dit niet mogelijk is, kiezen we voor omduwen. Dat doen we op zo‘n manier dat het net lijkt alsof de boom uit zichzelf is omgevallen.

schuin hangende boom

Deze boom is (nog) goed geworteld en blijft voorlopig zo staan.

Snoeien

Dan staan er nog 132 bomen geregistreerd om te snoeien. Bij snoeiwerk halen we uit de levende bomen de loshangende takken, dood hout en probleemtakken. Zo is het directe gevaar geweken. Leuk weetje van boswachter David: “De tak van een levende berk kun je ombuigen. Op een gegeven moment breekt ie wel, maar blijven beide kanten wel aan elkaar vast zitten. Dat komt omdat een berk langvezelig is. Deze lange vezels houden de delen bij elkaar. Is de berk aangetast door de berkenzwam, dan gaat die langvezelige structuur kapot en breekt de tak wél in 1x door midden.”

Nog niet klaar…

Er zijn nog veel werkzaamheden te doen op het gebied van boomveiligheid. De grootste gevaren zijn uiteraard meteen aangepakt. David: “In een bos blijf je altijd met bomen bezig, want één keer een goede storm en die 64 attentiebomen kunnen er zomaar anders bij staan!”

Annette den Dulk
Lizz Vermeulen