Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paddenstoelen spotten in de Loonse en Drunense Duinen

20 oktober 2022 | dr.h.c. Luna Langevoort MA

Het is een topherfst voor paddenstoelen dit jaar. Zachte temperaturen en af en toe wat regen. In de bossen van de Loonse en Drunense Duinen, maar ook midden in het stuifzandgebied schieten deze kleine wondertjes de grond uit. Tijd dus voor wat tips om paddenstoelen te spotten!

Vliegenzwammen

Paddenstoelroutes

Het begint natuurlijk met een goede route! Daarom hebben de boswachters van Natuurmonumenten er twee voor je gecheckt. Langs de Kapucijnenbergroute en de wandelroute Historisch Plantloon stond het vol met paddenstoelen. Trek er dus nog snel even op uit om te genieten van dit herfstspektakel!

Paddenstoelenbingo!

Maak de paddenstoelenwandeling voor je kinderen extra leuk met de paddenstoelenbingo van OERRR! Wil je graag weten hoe een paddenstoel heet, dan heb je daar tegenwoordig handige apps voor. Zoek in de store naar de app Obsidentify. Je kunt er planten, insecten en ook paddenstoelen meer opzoeken.

onderzijde porceleinzwam

De sporendragers van een paddenstoel kunnen plaatjes of buisjes zijn.

Spiegel een paddenstoel

Je kunt alle paddenstoelen het best laten staan waar ze staan. Ze kunnen namelijk giftig zijn en mensen na jou willen er ook nog van genieten. Maar dat betekent niet dat je ze niet kunt bestuderen. Met een spiegeltje kun je zelfs onder de rand kijken. Vaak zitten daar mooie dunne streepjes of heel kleine buisjes. Hier komen zogenaamde ‘sporen’ uit als de paddenstoel bijna uitgegroeid is, dat zijn de zaadjes van een paddenstoel.

Afvalopruimers: Kijk op dode bomen en stronken

Paddenstoelen zijn de vruchten van een groot ondergronds netwerk van schimmeldraden, de zwamvlok. Bij veel paddenstoelen voedt die zwamvlok zich met dode natuurlijke materialen, zoals afgevallen bladeren en dood hout. Zij breken het dode materiaal af en ruimen zo de natuur op. De voedingsstoffen die daarbij vrij komen worden weer opgenomen door de bomen en planten in de natuur. Kijk dus vooral op dode stammen langs de route en zoek naar het elfenbankje, zwavelkopje, heksenboter en porceleinzwam.

Samenwerkers: Kijk rond berken en eiken

Er zijn ook paddenstoelen waarvan de schimmeldraden vergroeid zijn met de haarwortels van bomen, hun gastheer. Die boom levert suikers aan de schimmel en krijgt daar voedingsstoffen voor terug. Dit is een mooie vorm van samenwerking in de natuur. De berk is een bekende gastheerboom van bijvoorbeeld de vliegenzwam (rood-met-witte-stippen) en de berkenboleet. De eik werkt vaak samen met het eekhoorntjesbrood en de panteramaniet.

Sombere honingzwammen

De sombere honingzwam is een parasitaire paddenstoel, maar als de boom eenmaal dood is gaat hij over op het opruimen van het hout.

Parasieten

Er zijn ook paddenstoelen/zwammen die gezonde bomen en planten aanvallen. Vaak zijn die bomen al verzwakt, waardoor de schimmel kan toeslaan. De schimmeldraden dringen naar binnen en in veel gevallen leidt dit tot de dood van de boom. In de Loonse en Drunense Duinen kun je verschillende van deze parasitaire zwammen tegenkomen. Zoek maar eens naar de tonderzwam, zwavelzwam en honingzwam. 

Irma de Potter
dr.h.c. Luna Langevoort MA