Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer wespen in de natuur

15 juli 2022 | dr.h.c. Luna Langevoort MA

Wespen, een lust of een last? Voor sommige wandelaars en honden liep een ontmoeting met wespen in de Loonse en Drunense Duinen onlangs nog uit op een pijnlijke steekpartij. Boswachters van Natuurmonumenten krijgen hierover de laatste tijd vaker meldingen binnen. “Wij zien dit jaar ook meer wespennesten, maar dat is geen reden voor paniek hoor!”, zegt boswachter Irma de Potter. “Mensen kunnen nog met een gerust hart het bos in. De natuur profiteert van deze wespenweldaad en wij mensen uiteindelijk ook.

wesp

Goed wespenweer

De afgelopen maanden waren iets droger en warmer dan gemiddeld en daar hebben de wespen van geprofiteerd. Veel wespenkoninginnen hebben het daardoor overleefd en zij bouwen nu met hun werksters aan nieuwe nesten. Een paar heftige stortbuien kunnen hier ook zo maar weer een eind aan maken.

Ze kraken een droge plek

Wespen maken in de natuur, maar ook bij huizen, overal nesten waar ze een droog plekje vinden. In oude mollen- en dassengangen, in verlaten muizen- en konijnenholen, onder boomstronken en in boomholtes. "Wespen zijn heel nuttige insecten, dus wij halen geen nesten weg", vertelt de boswachter. "In uitzonderlijke gevallen, zoals laatst in de speelnatuur bij het bezoekerscentrum, doen we dat wel". 

opgegraven wespennesr

Een wespendief heeft hier een wespennest opgegraven. foto: Saxifraga, Mark Zekhuis

Wespen zijn vooral heel nuttig

Hoe lastig ze voor mensen soms ook zijn, in de natuur vervullen ze een belangrijke rol. Net als bijen helpen ze bij de bestuiving van planten. Daarnaast voeden ze hun larven met muggen en vliegen. Eén wespennest met 5000 werksters vangt per dag al snel 100.000 vliegende insecten. En het zijn echte afvalopruimers, doordat ze kadavers van kleine zoogdieren, vogels en amfibieën opruimen. Ze bijten er kleine stukjes af en voeren die aan hun larven. “Door die grote aantallen wespen hebben we dit jaar misschien wel minder last van muggen”, aldus de boswachter.             

Steken alleen ter verdediging

Ook wespen hebben vijanden en die profiteren van dit goede wespenjaar.  De das en de wespendief leven allebei in de duinen en zij weten moeiteloos de grondnesten op te sporen. De wespendief weet er ook hogerop in bomen wel raad mee. Om bij een lekker hapje te komen, trotseren ze aanvallende wespen, die hun broedsel verdedigen. De das graaft met zijn stevige klauwen hele nesten op voor de sappige larven. De wespendief eet ook de poppen en volwassen wespen. Een dikke huid op de poten en schubachtige veren op zijn kop beschermen de vogel tegen de wespensteken. “Na zo een schranspartij blijft het nog heel lang onrustig rond het kapotte nest. De verstoorde wespen kunnen dan om het minste en geringste weer in de aanval gaan”, aldus de boswachter. “Dan is het niet fijn om daar als wandelaar net langs te lopen, maar de kans dat dit gebeurt is gelukkig heel klein. Meestal moet je al bovenop een nest gaan staan om de wespen echt te verstoren. Uit de meeste meldingen die ik ontvang gaat het om honden die in het bos of in de berm op een nest stuitten. ”Het beste kun je dus op het pad blijven lopen"! 

Irma de Potter
dr.h.c. Luna Langevoort MA