Appeltjes voor de dorst
De dassen in de Loonse en Drunense Duinen hebben er een extra voedselbron bij. Over een paar jaar kunnen zij in het Hengstven ook een appeltje toevoegen aan hun menu. Vrijwilligers hebben in dit open graslandengebied in het zuidoosten van de duinen vijftig wilde appelboompjes aangeplant.
Nachtelijk voedseltochten
In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn er twaalf dassen geherintroduceerd in de duinen. Inmiddels zijn dat er al tweehonderdvijftien die samen 67 burchten bewonen. Voor hun voedsel zijn de dassen grotendeels afhankelijk van de graslanden rond het stuifzand. In de avondschemering verlaten ze hun burchten op zoek naar voedsel en volgen hierbij vaste paadjes, de wissels. Zo een voedseltocht kan kilometers lang zijn, waarbij de das het liefst in de dekking van hagen en houtwallen loopt. De appelboompjes zijn dan ook in de beschutte houtwallen in het Hengstven aangeplant.
Alleseter
Als grootste landroofdier van Nederland staan er veel regenwormen en vlees van insectenlarven, slakken en knaagdieren op zijn menu. Hij vult dit aan met gevallen fruit, noten, knollen en paddenstoelen. Een echte alleseter dus, die eet wat de pot schaft, oftewel wat het seizoen hem biedt. In de maanden september en oktober komen daar in ieder geval sappige valappeltjes bij.
Bezoek het Hengstven
Wil je de plantlocatie in het Hengstven een keer bezoeken, parkeer dan je auto in de buurt van de camping Weideblik aan de oude Bosschebaan en ga tegenover de forellenvijver het Hengstven in.