De werkzaamheden in het Kloosterveld zijn klaar. Een ven werd onlangs afgedekt met schoon zand. In het ven groeide de invasieve exoot watercrassula. Door de werkzaamheden is verspreiding van de watercrassula naar andere delen van het Kloosterveld voorkomen en de besmetting in het ven gestopt.
Het bezoekerscentrum Dwingelderveld is zondag a.s. gesloten. Een bijeenkomst over de wolf die geprogrammeerd stond voor zondag is ook geannuleerd. Uit berichten op social media blijkt dat een groep mensen de bijeenkomst wil aangrijpen om te demonstreren tegen de wolf. De toon van de berichten over de demonstratie ervaren vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten als intimiderend en bedreigend. Hierom heeft de vereniging besloten de deuren zondag gesloten te houden.
Vanaf 17 oktober wordt een ven in het Kloosterveld behandeld dat is besmet met watercrassula. De aanpak van Natuurmonumenten bestaat eruit dat het ven, en de woekerende watercrassula, worden afgedekt met schoon zand. De werkzaamheden gaan ongeveer 2 weken duren.
Op 30 augustus organiseerde Natuurmonumenten een excursie door de Anserdennen voor bewoners van de Benderse en het Witteveen. Boswachters Ronald Popken en Hans Krol vertelden over het belang van de droge heideveldjes en de geplande werkzaamheden om dit gebied voor de toekomst te behouden.
In het weekend van 30 september tot en met 2 oktober vindt voor de tweede keer de beleefweek plaats in de Drents-Friese grensstreek. Het wordt een weekend vol met verhalen over natuur, cultuur, historie en landschap. Ga mee met de boswachter, laat je verrassen door de schoonheid en ongerepte natuur. Ontdek de wereld van fotografie, kunst en cultuur, erfgoed en historie en streekproducten.
Kom jij ons vrijwilligersteam versterken in bezoekerscentrum Dwingelderveld? Wij zoeken helpende handen bij baliewerkzaamheden, jeugdeducatie en excursies in het gebied.
Mierenblauwtjes worden ze ook wel genoemd; vlinders die opgroeien in een mierennest en afhankelijk zijn van een waardplant. Dwingelderveld is één van de laatste vliegplaatsen van het Gentiaanblauwtje in Nederland. Wat doet Natuurmonumenten om deze soort op de heide te behouden?