Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Herrendal - Mookerheide

Waar: Mookerheide

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook
49 minuten
3 km

Over de route

Ontdek het Herrendal met zijn hoogteverschillen. Leuke wandeling langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken. In het gebied liggen enkele perceeltjes akkerbouw- en weidegronden verspreid, ideaal leefgebied voor reeën.

  • De route wordt aangegeven met blauwe pijltjes en is 3 kilometer lang.
  • De route start op de parkeerplaats van Papenbergseweg-Mendozaweg. Zorg dat je goed ter been bent, want het gebied is erg reliëfrijk.

Vind je 3 kilometer te kort? Bij het startpunt kunt je ook nog de rode Mookerheideroute van 3 kilometer eraan vastplakken of de Bisseltroute van 6.2 kilometer, volg dan de paarse pijltjes.

Waar kun je starten

Mookerheide uitzicht
Startpunt

Parkeerplaats Papenbergseweg - Mendozaweg

parkeerplaats van Natuurmonumenten op de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan in Mook

Wat kom je onderweg tegen?

Prachtige Schotse Hooglander

1. Schotse hooglanders

Misschien heb je ze al gezien of horen loeien… hier grazen Schotse hooglanders. Deze runderen zijn met hun bonte warme vacht en grote horens indrukwekkend om te zien. Wanneer je minimaal 25 meter afstand houdt, vinden ze het prima dat je voorbij loopt. Zorg wel dat je de hond aan de lijn houdt.

Natuurmonumenten is heel blij met deze 'werknemers' die altijd lunchpauze hebben. De Schotse Hooglanders grazen heel graag van het gras en jonge boompjes die opgroeien tussen de heideplanten. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de heide niet dicht groeit met bomen. Zo blijft de heide een fijne plek voor bijzondere dieren zoals de zandhagedis. En kunnen wij blijven genieten van het weidse uitzicht.

Uitzicht Mookerheide

2. Vergezichten

Geniet hier even van het uitzicht over het glooiende landschap. De heide die je hier ziet, is de struikheide. Deze heide is niet alleen spectaculair om te zien, maar vormt ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren. 

De ree, zandhagedis, nachtzwaluw, roodborsttapuit en gladde slang komen hier allemaal voor. En rond augustus staan de heidestruiken in bloei, dan wordt het gebied bedekt met een prachtig paars tapijt!

Havik
Havik

3. Havik

Je loopt langs de rand van de heide! Hier loop je licht omhoog en om je heen zie je een variatie aan naald- en loofbomen. Hier in de omgeving leeft de havik. Je herkent deze roofvogel aan zijn korte, brede vleugels en zijn lange, bijna vierkante staart. Het verenkleed van een mannetje is aan de bovenkant bruin en onder vaalwit met dunne grijze strepen. Het vrouwtje heeft aan de boven- en onderkant grijze veren. Ze kunnen wel 60 centimeter groot worden.

De havik zit vaak onbeweeglijk op een tak en wacht tot hij een prooi ziet. Als hij een prooi gekozen heeft, duwt hij zich af en fladdert een paar keer met de vleugels. Met zijn vleugels bijna helemaal tegen zijn lichaam stort hij pijlsnel door bomen en struiken op zijn prooi af. Je hoort hem niet vaak, de havik is een stille vogel. Maar in de broedtijd (april-juni) kun je het gekekker van de kuikens al van een afstandje horen! Zij maken het lawaai vanuit een hoog nest in de bomen, de havikshorst.

 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes