Ga direct naar inhoud
Nieuws

Plaggenhut in ere hersteld

07 december 2020 | ds. Esmee van den Bosch

Hoe leefden de eerste turfstekers en arbeiders in deze omgeving? Om dat te visualiseren heeft Natuurmonumenten destijds, samen met de bewoners van Nieuw-Balinge, een plaggenhut gebouwd. Maar de hut was inmiddels in slechte staat. Er zaten gaten in het dak. Daarom is met vereende krachten de plaggenhut hersteld. En een leuke bijkomstigheid: de restauratie werd gekoppeld aan een cursus heideplaggen.

Plaggenhut voor de restauratie

Handen in elkaar

Het was duidelijk; de hut moest gerestaureerd worden. Onder deskundige instructie en leiding zijn vrijwilligers van Natuurmonumenten aan de slag gegaan. Een groep plaggenstekers stak nieuwe zoden en heideplaggen elders in het Mantingerveld. De groep plaggenleggers bevestigde ze, op de juiste manier, op de hut. Tijdens het werk is er vermoedelijk veel respect ontstaan voor de turfstekers en arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden en met weinig materiaal voorhanden toch een onderkomen konden bouwen.

Heideplaggen op plaggenhut
plaggenstekers in actie

Cursus heideplaggen

Omdat heideplaggen niet alleen speelt in het Mantingerveld maar ook elders in de beheereenheid werd er een speciale cursus voor de vrijwilligers van Zuid-Drenthe gestart: heideplaggen met de hand. Zo heeft het herstellen van de plaggenhut nog een extra leermoment opgeleverd: heideplaggen heeft nu geen geheimen meer voor onze vrijwilligers. En de plaggenhut? Die kan weer jaren mee!

Plaggenhut is klaar
boswachter Lian
ds. Esmee van den Bosch

Ook daarin zullen ze wel gelijk gehad hebben. Ik ga naar Friesland. Midden in den grond voer. De kerels werden toen kwaad en een fatsoenlijke vrouw een fatsoenlijke vrouw een fatsoenlijke vrouw en dichteresje en vrouw worden, zoo mooi als een gedicht, die de zon zelf: Ik houd van hem. Kijk eens.