Ga direct naar inhoud
Nieuws

Akkers met korensla biologisch beheerd in Mantingerveld

28 juni 2022 | kand. Bo Schipper D

Samenwerking tussen Natuurmonumenten en de Bio Kring in het Mantingerveld zorgt voor het behoud van akkerkruiden en levert biologisch graan en veevoer voor boeren in de buurt.

Korensla in pleegakkers met wintergraan

Biologisch boeren

"Ik ben er trots op dat we alle oogst kunnen afzetten bij een biologische veehouder en kippenboer in de buurt". Aan het woord is Ger Horsting. Hij is lid van coöperatie de Bio Kring. Samen met andere boeren bewerkt hij verschillende percelen van Natuurmonumenten aan de Hullenzandweg (in het arbeiderswetgebied) en verderop naast het Mantingerzand. De skal gecertificeerde coöperatie verbouwt boekweit en meerdere soorten granen (onder andere gerst, haver en winterrogge). Een bijzondere soort is triticale, dit is een kruising tussen tarwe en rogge. Daarnaast beheren ze ook nog gras/klaver velden.

Korenbloemen tussen het graan

Korenbloemen tussen het graan

Waardevolle soorten

Het doel is duidelijk; op deze velden wordt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gewerkt. Zo krijgen akkerkruiden de kans om tussen het gewas te groeien. Korenbloemen, margrieten en klaprozen zijn van de akkerbloemen natuurlijk het meest bekend. Maar het gaat ook om voor veel mensen onbekende planten zoals korensla, slofhak en klein tasjeskruid. Deze soorten zijn op de meeste akkers van de zandgronden allang verdwenen. Dit komt door het gebruik van kunstmest. Rond het Mantingerveld komen deze bijzondere soorten in geringe mate nog voor. Dit is de reden voor Natuurmonumenten om op haar eigen akkers de kruiden en niet de gewasopbrengst centraal te stellen. Zo blijven die zeldzame soorten behouden en dat is goed voor de biodiversiteit.

Akkerkruiden, klaprozen en kamillie

Akkerkruiden, klaprozen en kamille

Samen is het mogelijk

“Telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest is wel een uitdaging” geeft Ger Horsting eerlijk toe. “In sommige akkers is het kweekgras zó dik, dat je er het eerste jaar geen gewas in kunt telen. Door extra te bewerken en het land een jaar braak te laten liggen, verbetert dat een heel stuk. Het mooie is dat ik op die braakliggende stukken nu opeens ook fazanten en patrijzen zie lopen. Daarvoor liepen ze daar nog niet!”. Dat de gewasopbrengst lager is wordt gecompenseerd door een hogere natuurwaarde. Marike van der Paauw, boswachter bij Natuurmonumenten, is blij met de samenwerking met de Bio Kring. “Alles komt zo samen: de kennis en ervaring van boeren én natuurbeheerders. Dat levert gezonde, biologische gewassen én de bescherming van zeldzame soorten op.” Tip van Marike: “De akkers zijn nu op hun mooist, kom langs en geniet ervan!”

Korenbloem

Korenbloem

Sanne van Gemerden
kand. Bo Schipper D