Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten ziet eindelijk grote groepen smienten terugkeren naar zijn natuurgebied. “Ze zijn echt weken later dan normaal, waarschijnlijk vanwege het warme najaar”.
De Nieuwkoopse Plassen staan in bloei en tijdens de tientallen excursies op de Nieuwkoopse Plassen kun je dat zelf bewonderen. Ga mee op zoek naar nesten van de zeldzame purperreigers of geniet van de prachtig bloeiende hooilandjes. Ook zijn er iedere woensdagmiddag watersafari’s voor kinderen.
De start van de werkzaamheden in de Meijegraslanden komt weer een stap dichterbij. De vergunningen hiervoor komen nu ter visie te liggen. Streven is dat in het najaar van 2023 de schop in de grond gaat.
Meer en meer broedvogels keren terug vanuit het warme zuiden naar hun thuishonk in de Nieuwkoopse Plassen. De lepelaar, grutto en blauwborst zijn al in het plassengebied gearriveerd. De purperreiger en zwarte stern zullen snel volgen. Eenmaal aangekomen in het plassengebied is er weinig tijd om uit te puffen van de immens lange reis: een geschikte partner wordt uitgezocht, takjes verzameld en het nest aan kant gemaakt. Dit kan maar één ding betekenen: het broedseizoen is begonnen!
Na het besluit van de Stuurgroep Gouwe-Wiericke van 17 maart 2021 om de Meijegraslanden in te richten, de gesprekken die gevoerd zijn met de boeren en buren in het gebied en de informatiesessie op 28 juni 2021, komt de start van de werkzaamheden in de Meijegraslanden dichterbij. Onderdeel daarvan is het verkrijgen van de benodigde vergunningen.
Vereniging Natuurmonumenten, Stichting het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland hebben gelijk gekregen op het bezwaar dat ze hadden aangetekend tegen een beslissing van de omgevingsdienst Zuid-Holland.
Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! Dit keer zijn we bij boer Astrid van Smoorenburg in de Nieuwkoopse Plassen.
Nog deze zomer opent de tweede Herenboerderij van onze provincie, aan de Drecht in Leimuiden. Daarmee komt een eind aan een zoektocht naar geschikte grond en kunnen binnen enkele maanden de eerste aardappelen de grond in. Een Herenboerderij is een kleinschalige, coöperatieve boerderij, eigendom van ca. 200 huishoudens. Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten is verheugd dat het gelukt is om grond in het Groene Hart te vinden en de boerderij te starten. "Het concept Herenboeren is een mooie vorm van landbouw, met veel respect voor de natuur. Bij Rotterdam werken we ook nauw met hen samen."