Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kuddebeschermingshonden bij schaapskuddes

28 april 2022 | mr. Iris Mahabier

De schaapskuddes die binnen ons natuurgebied Leuvenumse bossen grazen, krijgen vanaf begin mei hulp van zogenoemde kuddebeschermingshonden. De kuddebeschermingshonden lopen mee tijdens het hoeden van de schapen en blijven in de nacht bij de kuddes om ze te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de wolf.

De schaapskuddes in en rond de Leuvenumse bossen krijgen vanaf nu hulp van kuddebeschermingshonden.

Aanleiding is de aanvallen op schaapskuddes op de Noordwest-Veluwe de afgelopen periode. Om de schaapskuddes blijvend te laten grazen op de heide - wat nodig is om de heide goed te beheren - is de hulp van kuddebeschermingshonden nodig.

Harde werkers

De kuddebeschermingshonden zijn totaal andere honden dan de honden waarmee de schaapsherders hun kudde hoeden. Er zijn honden aangeschaft van het ras Mastin Español de Trabajo. Ze komen uit oude werklijnen en zijn geboren en opgegroeid in een gebied waar wolven nooit zijn weggeweest. 

De wolf

Boswachter Mirte Kruit, wolvenexpert bij Natuurmonumenten: 'Als terreineigenaren voelen we een sterke verantwoordelijkheid om de herders die in opdracht van ons op de heide lopen, in staat te stellen hun werk veilig en ontspannen te doen. Ook willen we de wolven met de komst van kuddebeschermingshonden duidelijk maken dat zij schapen op de Veluwe niet als makkelijke prooi moeten zien.'

"Met de komst van kuddebeschermingshonden willen we de wolven duidelijk maken dat zij schapen op de Veluwe niet als makkelijke prooi moeten zien."

'Wolven zijn slimme dieren die prima in staat zijn te leren', zo vervolgt Boswachter Mirte. 'Wanneer we wolven kunnen leren dat schapen niet zomaar te pakken zijn, lopen ook andere schapen van bijvoorbeeld particuliere eigenaren minder risico. Bovendien geven wolven dit door aan hun jongen. Als die naar andere gebieden trekken, nemen ze het mijden van schapen als prooi mee en heeft dit hopelijk op een nog grotere schaal een blijvend positief effect.’

Bewezen effectief

In landen waar de wolf niet is weggeweest, wordt veelvuldig met kuddebeschermingshonden gewerkt en zijn de positieve effecten van de inzet van de honden al volop bewezen. De inzet van deze honden is mede mogelijk door subsidie en steun van de wolvencommissie van de provincie Gelderland en is in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente Nunspeet en uiteraard de kudde-eigenaren Landschapsbeheer ’t Groene Veld en schaapskudde Elspeter Heide. 

Daphne van Zomeren is als schaapherder binnen dit gebied erg blij dit initiatief: 'Door inzet van kuddebeschermingshonden kiezen we voor een zo natuurlijk mogelijke beschermingsmaatregel, die -bij juist gedrag – geen gevaar oplevert voor bewoners, recreanten en toeristen in het gebied.'

“Met kuddebeschermingshonden kiezen we voor een zo natuurlijk mogelijke beschermingsmaatregel."

Gedragsregels

Iedereen die een schaapskudde tegenkomt, wordt gevraagd minimaal 25 meter afstand te houden, de hond kort aan te lijnen en de kudde te passeren op een rustig tempo (ook hardlopers, mountainbikers en mensen te paard). 'Op de terreinen waar de kuddes grazen, zetten we duidelijke borden neer met voorlichting over de honden en over welk gedrag rond de honden gewenst is', legt Boswachter Afke Vermeer van Natuurmonumenten uit. ‘Het is in ieders belang dat ook hier iedereen veilig en soepel naast de kuddes met beschermingshonden kan blijven fietsen, wandelen, ruiteren en mennen. Daar zetten we ons de komende weken en maanden dan ook graag gezamenlijk voor in.’

Professionele begeleiding

De herders worden de komende maanden begeleid door Ray Dorgelo, een professional op het gebied van kuddebeschermingshonden. Herders en honden moeten elkaar leren kennen. Daarnaast moeten de honden ook wennen aan alles wat ze op een dag zoal tegenkomen. Daarom loopt de herder voorlopig eerst met de honden aan de riem.

Wennen aan de wolf

Binnen de campagne 'Wennen aan de wolf' leggen we als Natuurmonumenten uit hoe de wolf leeft en wat zijn komst betekent voor mens en dier. Met de campagne wil Natuurmonumenten zin en onzin van elkaar scheiden en meer begrip creëren voor dit schitterende grote roofdier. Kijk voor meer informatie en antwoorden op allerhande vragen over de wolf op de campagnewebsite.

mr. Iris Mahabier