Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biodiversiteit jonge Parkbos de Haar enorm in de lift

18 mei 2021 | Youssef Kriens

Op 18 mei 2016 opende Natuurmonumenten het nieuwe Parkbos de Haar op landgoed Haarzuilens. Een spiksplinternieuw bos midden in de Randstad van ruim 70 hectare groot. Nu, 5 jaar later, gaat het ontzettend goed met het jonge bos. De bomen groeien snel, de biodiversiteit neemt enorm toe en recreanten weten het nieuwe bos goed te vinden.

blauwborst

Bos groeit goed

Bij de aanleg gingen er 70.000 jonge, vooral inheemse, bomen de grond in. Een groot deel is aangeplant door natuurliefhebbers uit het hele land. Er staan zo’n vijftig verschillende soorten bomen en struiken zoals beuken, elzen, lindebomen en eiken, maar ook fruitbomen. De boompjes waren in 2016 niet groter dan een kleuter. Inmiddels hebben ze , afhankelijk van de soort, een serieuze lengte bereikt en kun je er in de meeste gevallen al niet meer overheen kijken. Het gevoel van een bos begint na vijf jaar echt te ontstaan. 

Groei biodiversiteit

Ook de biodiversiteit in het bos is enorm toegenomen. Het is een steeds belangrijker leefgebied van allerlei soorten dieren. Vooral het aantal vogels is enorm toegenomen . Blauwborsten, tjiftjaffen en rietzangers maken graag hun nestje in het jonge bos. Het aantal broedende vogelpaartjes in het landgoed Haarzuilens is tussen 2013 en 2019 verdubbeld van 600 naar 1200 en dat komt voor een groot deel door aanplanting van het nieuwe bos. Maar ook reeën, wezels, hazen, rugstreeppadden en vlinders weten hun weg naar het bos te vinden. “Het is ontzettend leuk om de ontwikkeling van zo’n jong bos vanaf het begin te kunnen volgen. Het zijn steeds andere fases. Nu kun je vooral genieten van de kleine vogeltjes die houden van ruigtes. Over een aantal jaar als de bomen groter zijn, verdwijnen deze weer en kun je de echte bosvogels zien, zoals een boomkruiper of specht”, aldus boswachter Floor Woortman. Natuurmonumenten verwacht dat over vijftien tot twintig Parkbos de Haar een ’echt’ bos is.

Waar je tijdens de lockdown in sommige natuurgebieden over de hoofden kunt lopen, kun je in Parkbos de Haar nog echt genieten van de rust, ruimte en stilte. Voorlopig nog althans, want waar het voorheen nog een ‘hidden gem’ was, wordt het parkbos door steeds meer wandelaars en fietsers ontdekt. “En terecht”, volgens de boswachter. “Je ziet in deze tijd hoe belangrijk het is om dichtbij huis toegang te hebben tot natuur. En dit is echt een uniek stukje natuur op steenworp afstand van Utrecht.”

Een wandelroute van 11 km over landgoed Haarzuilens gaat voor een groot deel ook door Parkbos de Haar. Download hier de route.  

Inspiratie

Parkbos de Haar is geïnspireerd op het oorspronkelijke  ontwerp van het park bij het kasteel van de befaamde  tuinarchitect Hendrik Copijn. Er zijn, naast de 70.000 bomen, nieuwe bomenlanen, vijvers, sloten en ligweides aangelegd. Een prachtige brug over de vijver, een moeras met moerascipressen, en zitbanken bepalen de kern  van Parkbos de Haar. Fiets- en wandelpaden  maken het nieuwe parkbos goed toegankelijk. Voor kinderen zijn het vlonderpad en de stapstenen door het water een avontuur. Daarmee is dit nieuwe bos een belangrijk onderdeel van landgoed Haarzuilens dat ontwikkeld is als natuur- en recreatiegebied voor de nieuwe woonwijken aan de westkant van Utrecht.

Benieuwd hoe Parkbos er over 25 jaar uit komt te zien? Bekijk hier de animatie.

 

FloorWoortman
Youssef Kriens