Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Colckhof

Landgoed Colckhof

Rust en romantiek

‘Op De Colckhof valt alles even van me af. Ik ga even in het theekoepeltje zitten en hoor spechten roffelen, zie libellen over het water schieten, geniet van de bomen die in het water spiegelen. En met de koeien die grazen in de weilanden en de korenbloemen in het graan is dit echt een oase van rust en romantiek.’

Fiene van der Wal

Boswachter van dit gebied

Meer over De Colckhof

Over het gebied

Landgoed De Colckhof ligt ten oosten van Zwolle, tussen Laag Zuthem en Heino. De Colckhof ligt als een oase van rust en romantiek in een weids, agrarisch landschap.

Romantisch landschap

In de achttiende eeuw was De Colckhof een spieker (graanopslagplaats), die ook diende als buitenverblijf voor de eigenaar. Er werd vee gehouden en graan verbouwd. Daarnaast was een deel van het landgoed in gebruik als hakhoutplantage.

Omstreeks 1850 is het huidige neoclassicistische landhuis gebouwd. Het parkbos was begin negentiende eeuw al aangelegd in landschapsstijl met waterpartijen, slingerende lanen en doorkijkjes over glooiende weilanden. Er staan nog beuken en eiken die dateren uit de tijd van aanleg. De theekoepel is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd.

 

Theekoepeltje Colckhof

Gek op tuinieren

De vroegere eigenaar Baron van Dedem was gek op tuinieren. Begin 1900 legde hij op De Colckhof de eerste nutstuinen aan. Hij verbouwde er vele soorten groenten en fruit en zelfs tabak. Dit verkocht hij op de veiling in Zwolle. Dankzij zijn gedetailleerde administratie kon Natuurmonumenten in 2011 de oude rassen van hoogstamfruitbomen herplanten. Vrijwilligers en buurtbewoners onderhouden deze tuinen.

Vol vogels en bloemen

De afwisseling maakt De Colckhof ook waardevol voor de natuur. Er broeden bijna zestig vogelsoorten, waaronder de holenduif en de boomklever. In de heggen en lanen broeden zangvogels als nachtegaal, wielewaal, geelgors en gekraagde roodstaart. In het voorjaar bloeien stinzenplanten, zoals lelietjes-van-dalen, wilde hyacinten, narcissen en maagdenpalmen. In de hooilanden en akkers bloeien ’s zomers dotterbloemen, echte koekoeksbloemen, korenbloemen en kamille. Als je denkt dat je de eerste tonen van Beethovens vijfde symfonie hoort, dan zit de geelgors in de buurt, hoog in een boom of struik.

Colkhof

Grote opknapbeurt

In 2011 zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd op De Colckhof. Lanen en theekoepel zijn hersteld, en er zijn nieuwe bruggetjes en banken geplaatst. Enkele jaren daarvoor zijn vijvers, grachten en sloten schoongemaakt. Vervolgens is het grondwaterpeil verhoogd en de waterkwaliteit hersteld, waardoor er nu weer volop kikkers en watersalamanders leven.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats aan de Hubertsallee
De Colckhof

Nieuws

Direct naar

De Colckhof

Wat wij hier doen

Vele handen

Onderhoud van een landgoed is mensenwerk. Grote machines kom je amper tegen op De Colckhof. vrijwilligers des te meer. Ze snoeien de fruit- en laanbomen, onderhouden de paden en maken de bouwwerken schoon. Buren hebben de moestuin geadopteerd: ieder heeft er zijn eigen stukje tuin. De hooilanden en akkers zijn verpacht aan Overesch Ecologische Landbouw. Deze biologische boer laat er brandrode runderen – een zeldzaam veeras – grazen en teelt er graan op de akkers. Af en toe zijn er grotere ingrepen nodig om het landgoed in goede staat te houden. Zo herstellen we lanen als meerdere bomen bezwijken. Dat doen we in fases, zodat er diversiteit komt in de leeftijdsopbouw, wat goed is voor zowel dieren als voor het onderhoud in de toekomst.