Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Korenburgerveen, vlakbij Winterswijk

Waar: Mentink

Wandelroute Korenburgerveen, vlakbij Winterswijk
1 uur 30
4,5 km

Over de route

Zin in een bijzondere wandeling? Deze wandelroute voert je door het Meddose Veen, onderdeel van het grotere Korenburgerveen: een hoogveengebied ten noordwesten van Winterswijk. De route voert je over de resten van een moerasgebied dat zich ooit uitstrekte over een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende Duitsland.Hier vind je bijzondere vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen en ook zeldzame vlinders.

De wandeling is gemarkeerd met rode pijltjes en loopt tegen de richting van de klok in. Let op: het pad is smal en loop deels over een plankenpad. Het is niet mogelijk om elkaar hier corona-veilig te passeren, dus hou je aan de looprichting!

De wandelroute start op het gemeentelijke parkeerterrein 't Rommelgebergte, aan de Arrisveldweg. 

Let ook op: je kunt je hond(en) niet meenemen op deze route, dus ook niet aangelijnd!  Om de rust voor onder andere de vele zeldzame broedvogels zo veel mogelijk te garanderen in dit kwetsbare gebied geldt in het Korenburgerveen de regel 'honden niet toegestaan'. 

Waar kun je starten

Mentink
Startpunt

Winterswijk, parkeerplaats Arrasveldweg

Wat kom je onderweg tegen?

Stuifzand
Stuifzand

1. Stuifzand

De wandeling begint in een bos dat is aangeplant op voormalig stuifzand. De grond is er zanderig en dus voedselarm. Er wilde vroeger slechts heide op groeien. Door overbeweiding en afplaggen, verdween de hei en ontstond uiteindelijk stuifzand. Omdat stuifzand niets opbrengt werden een eeuw geleden eiken en grove dennen aangeplant. Aan de heuveltjes én de jeneverbessen - een echte stuifzandplant - is het stuifzandverleden nog af te lezen.

Kom
Kom

2. Kom

Het fietspad loopt merkwaardig kaarsrecht. Het is aangelegd op het vroegere tracé van de spoorlijn Winterswijk/Groenlo.Hoogveengebieden zoals het Korenburgerveen liggen altijd in een van nature waterdichte 'kom'. In het zich verzamelende regenwater ontstaat een moeras. Onverteerde plantenresten vormen op den duur een (soms metersdik) veenpakket. Je wandelt hier op de rand van de kom waarin het Korenburgerveen ontstond. De weilanden links zijn, omdat ze op de rand van die kom liggen, niet langer als landbouwgrond in gebruik. Natuurmonumenten hoopt deze graslanden tot natuurgebied te mogen omvormen. Buizerds en haviken kun je nu al regelmatig boven het veld zien vliegen.

Bomen
Bomen

3. Bomen

Je kijkt uit over het Meddose Veen. Nog geen eeuw geleden was het landschap hier helemaal open. Door verdroging én omdat het gebied niet werd ‘gebruikt’, groeide het dicht met bomen. Dat verandert nu. Het Meddose Veen is immers weer veel natter en veel bomen kunnen daar niet tegen. Ze vallen om.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Toegang op toegewezen paden

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes