Ga direct naar inhoud
Terug

Natuurbeleefpad Beijumerbos

Waar: Kardinge

Kardinge slootje
1 uur 7
3,4 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

De Beleefroute brengt je langs velden, door bossen en langs kleine plassen en slootjes. Onderweg zijn er verschillende rustpunten om even van de omgeving te genieten. In het voorjaar hoor en zie je hier volop weidevogels, reeën en tal van bijzondere planten als bijvoorbeeld de paarse morgenster.

De route is ook geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Er zijn onderweg geen onneembare bruggen, drempels of andere obstakels, maar wel meer bankjes dan bij andere routes. Naast alle banken langs deze route is er voldoende ruimte om je rolstoel, scootmobiel of buggy te plaatsen. Veel plezier!

Waar kun je starten

Winter in Kardinge
Startpunt

Parkeerplaats Beijumerbos, startpunt beleefroute

Wat kom je onderweg tegen?

Kunst in Kardinge

1. Kunstwerk

De wandelroute start op de parkeerplaats aan de Oosterseweg in Zuidwolde (schuin tegenover Rietland). Na ongeveer 400 meter staat er aan je rechterhand een bank met uitzicht op een kunstwerk. In natuurgebied Kardinge staan diverse kunstwerken. Op deze plek in het Beijumerbos kijk je op een kunstwerk van Gjalt Blaauw. Zijn kunstwerken zijn onder andere te vinden in Groningen. Drachten, Leeuwarden, Assen en Emmen.

Het kunstwerk lijkt uit het lood te staan. Gjalt Blaauw houdt er van om met evenwicht te spelen. Het natuurlijk evenwicht wat deze kunstenaar zoekt, probeert Natuurmonumenten ook in Kardinge aan te brengen.

Vervolg je de route dan kom je na zo'n 300 meter op een driesprong waar weer een bankje staat met uitzicht op de Kardinger weilanden. Op deze splitsing ga je linksaf.

Grutto op paal, natuur bij de stad
Tureluur
Kievit met kuiken

2. Weidevogels voelen zich thuis in Kardinge

De Martinitoren in het stadshart van Groningen is net te zien vanaf deze plek. In minder dan een half uur fietsen sta je op de Grote Markt. De nabije stadsdrukte is voor de vogels geen beletsel om na een lange reis uit Afrika hun broedplek in Kardinge weer op te zoeken. 

Als je goed luistert, hoor je hier in het voorjaar de roep van de kievit, tureluur of scholekster. Weidevogels vinden in deze weilanden voldoende voedsel en veiligheid om hun jongen groot te brengen.

Het gaat niet goed met de weidevogelstand in Nederland. Daarom zijn graslanden zoals hier in Kardinge zo belangrijk voor weidevogels zoals de grutto. Hier vinden ze rust, ruimte en voedsel. Pachters houden hiermee rekening door later te maaien, het land minder te bemesten en nesten te beschermen. 

Klaprozen in een bloeiende akkerrand

3. Bloeiende akkerranden

's Zomers staan de akkerranden hier vol met korenbloemen, klaprozen, bolderik en boekweit. Vlinders als atalanta en koolwitje profiteren hiervan. De wilde bloemen bieden een natuurlijke bescherming tegen ongedierte in het akkergewas.

Het prachtige mengsel biedt bijen, vlinders en andere insecten volop voedsel en daardoor een betere kans om te overleven. Op hun beurt profiteren ook de vogels hier weer van. Wist je dat in Nederland ruim 350 soorten wilde bijen voorkomen en Groningen er meer dan 90 soorten heeft?

Na dit informatiekastje steek je de Oosterseweg over en tref je na zo'n vierhonderd meter weer een bankje aan. Tot aan de volgende bank is het zo'n 500 meter.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    - De gehele route is verhard en daarom geschikt voor rolstoel, scootmobiel en buggy

    - De parkeerplaats heeft voldoende, ruime en verharde parkeergelegenheid

    - De parkeerplaats aan de Oosterseweg beschikt over 2 gehandicapten-parkeerplaatsen

    - Houd er rekening mee dat er dichtbij de Beleefroute geen toiletvoorzieningen zijn

     

     

  • Aanrijroute auto

    Rijd vanaf de N360 de Noorddijkerweg op richting Noorddijk. Na Noorddijk kom je automatisch op de Oosterseweg. Ben je vergaderlocatie Rietland voorbij? Dan is er direct aan je linkerhand een parkeerplaats waar de Beleefroute Beijumerbos start.
  • Openingstijden

    Het Beleefpad Beijumerbos is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk.
  • Toiletvoorziening

    Houd er rekening mee dat er dichtbij de Beleefroute geen toiletvoorzieningen zijn.
  • Honden

    De route is eveneens toegankelijk voor honden. Op delen van de route is het toegestaan om de honden los te laten.