Ga direct naar inhoud

Thuis van de adder

De heide van de Helenaheuvel is het leefgebied van vlinders, insecten en verschillende soorten reptielen. Zoals de adder, een prachtig en spannend dier. Lees hier meer over de adder. En hoe je helpt om de adder in zijn eigen leefomgeving te beschermen.

adder

Van oudsher is de Utrechtse Heuvelrug het leefgebied van slangen, waaronder de adder. Toch was de adder hier verdwenen. Tot 2011, toen er weer adders werden gezien in de heide bij Helenaheuvel. Omdat dit een geliefd hondenlosloopgebied is, werd in eerste instantie verwacht dat de slangen zich zouden verplaatsen naar een ander, meer geschikt leefgebied. Inmiddels weten we dat ze zich succesvol hebben gevestigd.

Zonaanbidder

De trefkans met een adder is het grootst in het vroege voorjaar. De adder is een koudbloedig dier en haalt zijn energie uit de warmte van de zon. In het voorjaar zoekt de slang de zon om zijn lichaamstemperatuur op te warmen. Dat kan zomaar midden op het wandelpad zijn. Na zijn winterslang is de slang nog erg loom en zal hij blijven liggen om energie te sparen. Als de slang genoeg is opgewarmd, kruipt hij weer weg uit de zon om niet te heet te worden. 

Een schuwe slang

Eenmaal op temperatuur is de adder een vluchtdier. Hij houdt zich schuil tussen de dichte begroeiing van de heide en bramen. Bij de lichtste trilling van de grond glipt de slang weg. Pas als hij in het nauw komt, kan de slang uit verdediging bijten of deelt hij een kopstoot uit. Niet alle beten bevatten gif, daar is de slang erg spaarzaam mee. 

Wat moet ik doen als ik een adder zie? 

Blijf op afstand en loop met een boog om de slang heen om het dier niet te laten schrikken. 

Is mijn hond veilig in het losloopgebied?

De heide bij Helenaheuvel is een geliefd hondenlosloopgebied. Dat juist op deze plek een kolonie met adders leven, is onhandig. Toch hebben de adders inmiddels hun thuis in dit natuurgebied. Houd daarom de hond altijd in de gaten.

Waarom haalt Natuurmonumenten de slangen niet weg? 

De Kaapse Bossen is een gevarieerd natuurgebied en daarmee geschikt leefgebied voor veel diersoorten. De adder is een inheemse slangensoort die van oudsher hier thuis hoort. Net als de ree, boommarter en bosuil is ook de adder welkom. Daarnaast is het een beschermde diersoort, dus vangen of verplaatsen mag niet. 

Wat is het risico? 

Een adderbeet is buitengewoon vervelend, maar gelukkig zeldzaam in Nederland. Er worden veel meer mensen ziek van bijvoorbeeld een tekenbeet. 

In geval van een beet

Een beet van de adder kan giftig zijn voor mens en dier. Het belangrijkste is: blijf rustig en schakel altijd medische hulp in. Dit geld ook voor honden.

Meer informatie

Meer informatie over de adders vindt u op de site voor reptielen www.ravon.nl