Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden voor een meer natuurlijk bos

15 september 2022 | Olaf Muller

Vanaf november tot begin januari zijn er zijn er verschillende werkzaamheden in de Kaapse Bossen. In november maken we kleine, open plekken in het bos. Gemarkeerd bomen worden gekapt, zodat andere bomen ruimte krijgen om te groeien. Zo wordt een voormalig productiebos langzaam omgevormd naar een meer natuurlijk bos. Vervolgens herstellen we in januari volgend jaar een deel van het oorspronkelijke stuifzand bij de heide van Helenaheuvel.

Boswachter Hugo en Stef op een open plek

Werk in het bos

In de Kaapse Bossen werken we iedere twee jaar aan de omvorming naar een meer natuurlijk bos. Telkens op een andere plek in het bos. Dit najaar werken we in het bosgebied tussen het Doornse Gat en vakantiepark Bonte Vlucht. Afhankelijk van het weer duren de werkzaamheden zo’n drie weken. Tijdens de werkzaamheden blijven de bospaden toegankelijk.

Verkennende excursie

Meer weten over de bosomvorming in de Kaapse Bossen? Op zaterdag 8 en woensdag 19 oktober organiseren we om 13:30 uur een excursie met de boswachter. We verzamelen op de parkeerplaats van vakantiepark De Bonte Vlucht. Na een kop koffie maken we een korte wandeling door de Kaapse Bossen om de werkzaamheden te verkennen. Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden.

*Onder de foto gaat de tekst door*

Blessen

Herrie in het bos

Tijdens de werkzaamheden blijven de bospaden toegankelijk. Het werk kan wel tijdelijk overlast geven. Zo zullen de machines de rust in het betreffende deel van het bos verstoren. Ook laten ze sporen achter op het pad. Dit loopt niet prettig en ziet er naar uit. Als het werk erop zit, herstellen we de paden zo snel mogelijk.

Waarom omvormen

Op veel plekken is vroeger maar één boomsoort van één leeftijd geplant. Houtoogst was een belangrijke inkomstenbron, dus vaak werd gekozen voor een boomsoort uit het buitenland. Een soort die snel groeit en sterk is in de concurrentie met andere bomen. Inmiddels is houtoogst voor Natuurmonumenten geen reden meer om te kappen. En weten we dat de aangeplante exoten de oorspronkelijke soorten verdringen. Ook zijn ze minder aantrekkelijk voor bijvoorbeeld insecten. Daarom maken we open plekken in het bos. Hierbij kiezen we heel bewust welke bomen de ruimte krijgen. Inheemse soorten als de eik, beuk en berk krijgen hierbij voorrang. Ook de grove den is een inheemse soort die we graag behouden.

Een meer natuurlijk bos

Door de open plek valt er weer zon op de bosbodem en ontstaat er ruimte voor jonge bomen en planten om te groeien. “Deze nieuwe bomen planten we niet aan, dit ontstaat op een natuurlijke manier”, licht boswachter Hugo Kornegoor toe. “Door uitzaaiing van de omliggende bomen. Uit zaden die vogels verspreiden of een vergeten nootje uit de wintervoorraad van een eekhoorn.” Zo’n kersvers stukje bos is ook aantrekkelijk voor verschillende diersoorten. De jonge opgroei is een goede schuilplaats voor jonge reeën en vogels die op de grond broeden. Dood hout wat blijft liggen is een belangrijke voedingsbron voor insecten en zelfs de bosbodem. “De komende 10 tot 20 jaar laten we deze plek met rust en wachten we af wat er ontstaat. Uiteindelijk is een meer natuurlijk bos met verschillende soorten en leeftijden beter bestand tegen ziektes, plagen en klimaatverandering.”

Bosbewoners beschermd

Natuurlijk beschermen we de dieren in het bos tegen de werkzaamheden. Locaties waar gewerkt wordt, zijn vrij van nesten. Voordat we aan het werk gaan, controleren we het gebied opnieuw op een eventuele dassenburcht, vossenhol, mierennest of bijvoorbeeld een nest van een roofvogel. Deze worden duidelijk gemarkeerd en beschermd. Ruim rondom deze plek wordt niet gewerkt. Reeën hebben geen vaste leefplek in het bos. Zij kiezen de meest gunstige plek om te slapen of te eten en hebben over het algemeen geen last. Vaak zoeken ze, als in de avond de rust is teruggekeerd, de plek van de werkzaamheden juist op. Om te eten van de malse bladeren op de grond waar ze anders niet bij kunnen. 

Ongestoord genieten

Tijdens de werkzaamheden ongestoord genieten van de Kaapse Bossen? Probeer eens de wandelroute Kaapse Bossen met een waanzinnig uitzicht vanaf uitkijktoren De Kaap. Of kies het halfverharde wandelpad Rondje Helenaheuvel en geniet nog even na met een kopje koffie bij Theehuis Helenaheuvel. Voor groepen organiseren we graag een unieke wandeling met de boswachter.

Manita
Olaf Muller