Fort Nieuwersluis in de schijnwerpers in 'We sluiten de linies'
Het evenement ‘We Sluiten de Linies’ zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. Forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken vormen het toneel voor mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties. Fort Nieuwersluis is één van de forten die meedoet met dit bijzondere evenement. Op zaterdag 15 oktober zijn bezoekers welkom om een kijkje te nemen vanaf 19:00 uur.
Spannende route
We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer.
In Nieuwersluis worden bezoekers uitgenodigd een spannende route over het fort en door het dorp lopen. Op Fort Nieuwersluis komen zij op verschillende plaatsen een fortengids tegen, die een deel van het verhaal van het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Andere aspecten van het verhaal worden belicht door de verhalenvertellers van Waternet. Het evenement is gratis toegankelijk en jong en oud is welkom tussen 19:00 en 22:00 uur.
Van Nieuwersluis tot Wijk bij Duurstede
Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. In de provincie Utrecht kunt u zich op zaterdag 15 oktober onderdompelen in de geschiedenis van de Koude Oorlog op Fort Nieuwersluis en kennismaken met het molenaarsambacht in Complex Oud-Zuilen. Het historische schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein komt tot leven met projecties, muziek en verhalen. Kijk voor het volledige programma op: www.wesluitendelinies.nl .
UNESCO Werelderfgoed
We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.