Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Eerder Achterbroek, vlakbij Ommen

Waar: Landgoed Eerde

Boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek
1 uur 38
4,8 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Als je ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek ervaar je de rust en schoonheid van een ver verleden.

De wandelroute is rood gemarkeerd en begint bij de uitgang van parkeerplaats Janmansweg, sla daar linksaf het zandpad op.

Waar kun je starten

Eerde
Startpunt

Parkeerplaats Eerder Achterbroek

Wat kom je onderweg tegen?

Boerderij Nevenzel
Boerderij Nevenzel
Boerderij Nevenzel

1. Boerderij Nevenzel

Aan je linkerhand passeer je een drinkpoel. Deze poelen zijn nog vrij nieuw. Het Eerder Achterbroek was vroeger veel natter en er waren voldoende natuurlijke drinkplekken voor het vee. Door ontwatering werd het gebied echter steeds droger. Om te zorgen dat het vee ook in de zomer water had, werden poelen gegraven.Even verderop zie je boerderij Nevenzel. De vanaf hier niet zichtbare voorgevel van de boerderij is uit 1887, maar de rest van de boerderij is veel ouder. Boerderijen spelen een belangrijke rol in dit oude Saksische hoevenlandschap en Natuurmonumenten wil ze graag behouden.

Bermboeketten
Bermboeketten
Bermboeketten

2. Bermboeketten

Het Eerder Achterbroek is in de wijde omtrek bekend vanwege haar bloemrijke bermen. Vooral in de zomer geniet je van de kleurenpracht van onder andere rode klaver, sint-janskruid en duizendblad. Om de groei te stimuleren maait Natuurmonumenten hier jaarlijks de bermen. Sommige stukken worden vaker gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd om de grond voedselarm te houden en te voorkomen dat enkele soorten (zoals brandnetels) gaan overheersen.

Eeuwenoude kamp
Eeuwenoude kamp
Eeuwenoude kamp

3. Eeuwenoude kamp

Je bent aangekomen bij een zogenaamde kamp: een stuk bouwland dat door één boer bewerkt werd. Meestal liggen kampen op een wat hoger deel: niet te nat, maar ook weer niet te droog. In de loop der eeuwen zijn de kampen alleen maar hoger geworden. De boer bemestte zijn land jaar in jaar uit met heideplaggen doordrenkt met schapenmest uit de potstal. Kenmerkend voor een kamp zijn de bolronde vorm en bomen en struiken rondom.Een stukje verderop kun je in de bosjes zomaar een geelgors of bonte vliegenvanger tegenkomen. Ook groeit er adelaarsvaren, een belangrijke indicatie dat de bodem daar niet verstoord is.