Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Sprengen Veluwezoom, bij Laag-Soeren

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Sprengenroute Veluwezoom
2 uur 20
7 km

Over de route

Met een beetje fantasie hoor je de vroegere papiermolens nog draaien langs de beek in dit waterrijke deel van Veluwezoom, waar ooit het allereerste kuuroord van Nederland stond. Afwisselende wandeling van 7 km vanuit het dorp Laag-Soeren het oostelijke, waterrijke deel van Veluwezoom. Deze wandeling is ook gemarkeerd met bruine pijlen.

LET OP: voor mensen die minder goed ter been zijn is het deel bij de sprengen (bij routepunt 4) lastig te belopen door het steile pad en vaak drassige omstandigheden. 

LET OP: direct langs deze route vind je geen horeca.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177
Startpunt

Café-restaurant De Harmonie

Wat kom je onderweg tegen?

Herstel ligweide voormalig badhuis Laag-Soeren
Landgoed Laag-Soeren

1. Voormalig badhuis

Een Amsterdamse bankier kocht in 1848 Landgoed Laag-Soeren. Hij leed aan jicht, een pijnlijke reumatische aandoening. Toen hij in een Duits kuuroord ontdekte dat koudwaterbehandeling verlichting bood, werd hij enthousiast over deze geneeswijze. Hij besloot in Laag-Soeren  een watergeneeskrachtig centrum op te zetten: ‘Bethesda’. Vanuit de Soerense Beek  liet hij een waterleiding aanleggen naar het nieuw gebouwde badhuis. Zo kon het zuivere water, met een constante temperatuur van 10 ̊C, rechtstreeks van de sprengen naar zijn badhuis stromen. Ondanks weerstand van autoriteiten tegen de alternatieve koudwatertherapie werd het badhuis bekend als het eerste kuuroord van Nederland.

 

Heren- en damesweide
Heren- en damesweide
Heren- en damesweide

2. Ligweide

De patiënten van het badhuis konden voor hun herstel ook ontspannen in de buitenlucht, op - uiteraard gescheiden - ligweides voor dames en heren. De voormalige herenligweide is in 2017 weer zichtbaar gemaakt. Hierdoor is een meer herkenbare overgang naar de westkant van het landgoed ontstaan en komt de oudere landgoedbeplanting meer tot zijn recht.

Schapen op de hei
Schapen op de hei
Schapen op de hei

3. Schapen op de hei

Sommige straatnamen in het bos herinneren nog aan de tijd dat herders op de heide hun schaapskuddes hoedden: Schaapsallee en ook de Plaggenweg. Van de heide is in Laag-Soeren nog maar een klein stukje over.

Vóór de uitvinding van kunstmest waren schapen onmisbaar voor de boeren. De dieren graasden overdag op de heide en sliepen ’s nachts in de schaapskooi. De schapen stonden er op een dikke laag heideplaggen. Deze zogenaamde ‘potstal’ werd in het voorjaar leeggeschept en het mengsel van mest en plaggen uitgestrooid op de akkers. Voor de bemesting van 100m2 akkergrond was een oppervlak van 1000m2 heidegrond nodig om schapen te laten grazen. Dat is tien keer zoveel.

Praktische informatie

  • Mountainbiken met vergunning op toegewezen paden

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes