Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sallandse schapen veilig voor wolf

10 december 2019 | ir. Lynn Hollander

Natuurmonumenten heeft vandaag een ‘wolvenwerend’ hek geplaatst bij de schaapskooi in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het is een preventieve maatregel om te zorgen dat de schapen van Scheperij Salland veilig zijn voor wolven. De plaatsing van het hek is mogelijk dankzij een gift.

salland

Er leven nog geen wolven op de Sallandse Heuvelrug, maar de kans dat de wolf naast de Veluwe ook de Sallandse Heuvelrug uitkiest als leefgebied, wordt steeds groter. Regelmatig worden er sporen van zwervende wolven gevonden.

 “De vraag is niet zozeer óf de wolf zich vestigt op de Sallandse Heuvelrug, maar eerder wanneer”, vertelt boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten.

“Verschillende wolven zijn de Sallandse Heuvelrug al gepasseerd. De kans is reëel dat de wolf zich hier op een gegeven moment ook vestigt. Hij is van harte welkom. De terugkeer van de wolf laat zien dat er in ons land nog ruimte is voor natuurlijke processen. Heel mooi dat een toproofdier als de wolf daar puur op eigen kracht onderdeel van is.”

Schapen beschermen

De terugkeer van de wolf betekent wel dat we ons daar op moeten voorbereiden. Zo nu en dan wordt vee aangevallen. Meestal gaat het dan om een zwervend dier dat schapen aanvalt. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat boeren en schapenhouders hun vee goed kunnen beschermen tegen de wolf. “De wolf moet leren dat schapen géén makkelijke prooi zijn. Preventieve maatregelen zoals het plaatsen van zo’n raster, helpen daar enorm bij,” aldus Ruben.

Stroomdraden

De schaapskudde van Scheperij Salland heeft die bescherming nu gekregen. Bij de schaapskooi is een raster geplaatst van 1,20 meter hoog en 370 meter lang. Het raster wordt nog voorzien van drie stroomdraden om wolven af te schrikken.

“Wolven springen niet over rasters, maar kruipen er onderdoor”, weet Ruben. “Het onderste raster wordt daarom al op 20 cm hoogte geplaatst. Dat schrikt af. Wolven leren snel en proberen het geen tweede keer. Zwervende wolven gaan snel op zoek naar een makkelijkere prooi. En als een wolf zich eenmaal heeft gevestigd, eten ze vrijwel uitsluitend wild.”

Later wordt langs het raster nog een meidoornhaag geplant om bezoekers tegen de draden te beschermen.

saland

Schaapherder Suzanne Schraver–Lejuez met haar schapen.

'Voorkom problemen'

Naast de schaapskooi instrueert schaapherder Suzanne Schraver–Lejuez met vloeiende fluitsignalen haar hond die de schapen bijeen drijft.

“Dat we dit raster nu kunnen plaatsen is gewoon super. Deze schaapskooi vormt de thuisbasis van mijn kudde die uit zo’n 400 schapen bestaat, grotendeels Kempische en Drentse heideschapen. In het voorjaar worden hier de lammeren geboren. Dat kan nu in alle veiligheid. Zo worden eventuele problemen met de wolf voorkomen. Als je goede preventieve maatregelen neemt, kunnen we heel goed met de wolf samenleven. Voorkomen is beter dan dat je problemen naderhand moet oplossen.”

Aandacht voor preventieve maatregelen

Wat de schaapsherder betreft mag er dan ook meer aandacht komen voor preventie. “Nu wordt aantoonbare schade door wolven wel vergoed, maar preventieve maatregelen zoals het plaatsen van rasters niet. Zonde, want zo kun je veel leed voorkomen en ook het draagvlak voor de wolf vergroten. We moeten samen zorgen voor realistische en eerlijke oplossingen. Subsidie voor het treffen van preventieve maatregelen hoort daar bij.”

Meer weten? Lees hier het verhaal over de terugkeer van de wolf en bekijk unieke beelden.

 

ir. Lynn Hollander