Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het geheim achter die stroken in de heide

08 december 2021 | dr. Angelina van Geenen MPhil

Een winterwandeling over De Sprengenberg is ultiem als het gesneeuwd heeft. Ik had gisteren het geluk in een besneeuwd Sallands Heuvelland te mogen wandelen. De natuur in rust op een paar wintergasten na dan. En het leek wel of er speciale langlaufroutes door de heide waren aangelegd. Niet dus, dit zijn freesstroken die voor een natuurimpuls in de heide gaan zorgen.

sneeuw op de heide van De Sprengenberg dec 2021

Waarom frezen

Mijn collega Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer vertelt me over het waarom van frezen: "Frezen is een oppervlakkige grondbewerking, waarbij heide en bosbes als het ware worden gekneusd. Vroeger deed men dat ook al om brandgangen te maken, die moesten voorkomen dat spontane branden oversloegen naar de rest van de heide. Nu doen we het als vernieuwende vorm van plaggen. Bij plaggen en maaien voer je namelijk de voedingsstoffen met het plantmateriaal af en dat maakt dat de natuur juist meer last krijgt van een teveel aan stikstof.' 

Natuurimpuls

Jos vervolgt: "Met frezen behouden we het plantmateriaal en dus de belangrijke voedingsstoffen. Het resultaat van frezen is open zand voor insecten en reptielen en een jonge heide. We kiezen de plekken voor het frezen heel bewust. Het zijn plekken die in de vorige eeuw bebost en later weer ontbost zijn. We frezen zeer kleinschalig om het microreliëf niet te veel te verstoren. Bijkomend voordeel is dat frezen ook de rode bosbes in toom houdt, die jonge heide kan overwoekeren."

Tijdelijke akkers als voedertafel XXL

Wat naast de freesstroken ook opviel was het goudgeel van de tijdelijke akkers. We verbouwen er graan of boekweit, maar oogsten het niet. Zo is het zeker in de winter een voedertafel XXL voor vogels. Na twee jaar geven we de akkers terug aan de natuur. Dan ontstaan er eerst kleine bloemrijke graslandjes: een walhalla voor de insecten. Na verloop van enkele jaren gaat er ook weer steeds meer heide groeien. Dit tijdelijk akkeren doen we nu ongeveer 10 jaar, hebben we echt in de praktijk ontwikkelt en laat al mooie resultaten voor de natuur zien. Meer weten over het heidebeheer van Natuurmonumenten op De Sprengenberg >>

freesstoken in een niet besneeuwde heide

in een niet besneeuwd landschap vallen de freesstroken veel minder op

Zelf een winterwandeling maken

Uiteraard hoop ik dat er binnenkort weer sneeuw valt, zodat ook jij deze geweldige winterbelevenis kunt meemaken. Het uitgestrekte landgoed De Sprengenberg is natuurlijk altijd mooi om te bezoeken. Start bij Erve De Pas en loop even binnen bij de Herberg of in het weekend bij Natuurschuur en kies één van onze wandelingen. Veel wandelplezier.

Jantine Wesselink, boswachter Communicatie & Beleven Salland
dr. Angelina van Geenen MPhil