Ga direct naar inhoud
Nieuws

De zwarte els

25 maart 2020 | ds. Esmee van den Bosch

Wie kent deze boom niet? Hij is zo algemeen in Nederland dat je er gemakkelijk aan voorbij loopt. Toch is iedereen blij als de 'snottebellen' weer te zien zijn. Het geeft een voorjaarsgevoel. Voor insecten en vogels is de els een bron van leven. Tijd om even aandacht te geven aan deze bijzondere, gewone boom

elzensingel

Bijzonder en gewoon

Overal groeien zwarte elzen, maar ze hebben een voorliefde voor wat rijke, vochtige grond. Ze kunnen heel goed tegen lichte schaduw en ook wind deert niet. Op De Klencke zijn ze ook te vinden. Omdat ze in de winter een donkere bast hebben en zwarte elzenproppen, is de naam 'zwarte els' goed te begrijpen.

elzenprop onder ijs

Functioneel voor dier....

In oude elzen kunnen steenuilen maar ook marterachtigen holtes vinden als nest of beschutting. Het elzenhaantje, een prachtig groenzwart glanzend insect, kan het boomblad tot op de nerf weg eten. Het heeft geen nadelige gevolgen voor de boom. De elzenproppen vallen goed in de smaak bij sijsjes. Een heel bijzonder fenomeen is de elzenvlag: een parasiterende schimmel zorgt er voor dat een van de schutbladen van het elzenkatje abnormaal lang uitgroeit; soms wel enkele centimeters lang. Eind voorjaar, begin zomer is deze elzenvlag frisgroen, later verkleurt het via geel, roze tot oranje en paars.

sijs op elzenprop

.... en de mens

Rondom kleine akkers of fruitbomen zie je soms elzen staan als natuurlijk 'windscherm'. Het hout kun je gebruiken om vis te roken. In de homeopathie wordt de schors gebruikt tegen keelpijn, zweren en aften. Bovendien kun je de stam van de els heel goed verduurzamen door hem langere tijd in water te laten liggen.

Zelf op zoek naar elzen?

Loop de groene wandelroute over De Klencke eens. Het is een gevarieerde wandeling van 9 kilometer over dit kleine, sobere maar o zo mooie landgoed. En geef dan eens extra aandacht aan de bijzondere, gewone zwarte els.

Tip:

Ook in je eigen (niet te kleine) tuin misstaat een els niet. Het is nu de tijd om een twijg van een boom te knippen en op water te zetten. Heel gemakkelijk zullen de wortels verschijnen. Pot hem eerst even op, voordat je hem in de tuin zet. Dan kun je hem nog eerst wat vertroetelen.

boswachter Lian
ds. Esmee van den Bosch

Ook daarin zullen ze wel gelijk gehad hebben. Ik ga naar Friesland. Midden in den grond voer. De kerels werden toen kwaad en een fatsoenlijke vrouw een fatsoenlijke vrouw een fatsoenlijke vrouw en dichteresje en vrouw worden, zoo mooi als een gedicht, die de zon zelf: Ik houd van hem. Kijk eens.