Buitenplaats De Tempel
- Erfgoed ontdekken
- Eten en drinken
- Fietsen
- Wandelen
- Bekijk alle routes
Buitenplaats De Tempel
Wanneer je Buitenplaats De Tempel in Oud-Overschie ontdekt, kun je je ogen niet geloven. Dit, aan de rand van Rotterdam? Ja, het bestaat echt! Verwonder je over dit unieke stukje Rotterdam. Met de eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie.
Mirte van der Maath
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag; dwaal over de eeuwenoude lanen, geniet van de vogels, stinsenplanten en beeldencollectie.
Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving deze vaak de andere. Bijzonder aan deze plek is dat de toenmalige eigenaren de tuinstijlen naast elkaar lieten bestaan. De verschillende tuinstijlen, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl vind je hier, waardoor je nu letterlijk door verschillende tuinstijlen wandelt. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.
Groen Rijksmonument van Rotterdam
Buitenplaats De Tempel is een van de groene Rijksmonumenten van Rotterdam. In tegenstelling tot de andere (Het Park bij de Euromast, de tuin bij Museum Boijmans Van Beuningen, de Algemene Begraafplaats Crooswijk en de fabriekstuin van de Van Nelle-fabriek) is dit een pareltje dat nog ontdekt moet en mag worden!
Wat zie je op Buitenplaats De Tempel?
Wandelend ontdek je Buitenplaats De Tempel: over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis en naastgelegen boomgaard. De buitenplaatsroute neemt je mee in de geheimen van De Tempel.
Wat kom je allemaal tegen tijdens een wandeling op de buitenplaats?
- Tuinstijlen uit de 18e, 19e en 20e eeuw naast elkaar
- De collectie tuinbeelden die van nationaal belang is
- Het koetshuis
- De boomgaard met het mobiele infopunt met vrijwillige boswachters & foodtruck De keuken van San
- De theekoepel
- De vierkante zwanenvijver
- De duiventil
- Aanlegsteiger De Overtuin aan de Schie
- De oudste eik van de stad is in het park te vinden
Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats
Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten. Dit gebeurt in fasen zodat bijvoorbeeld de vleermuizen altijd voldoende plek houden. Zo werken we op de buitenplaats aan de recreatieve ontwikkeling. De beleefbaarheid van het park en de recreatieve paden worden hersteld.
Restauratie beelden
Als onderdeel van het herstelplan worden de beelden - die van nationaal belang zijn - door eigenaar Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd en in de tuin teruggeplaatst, zo mogelijk op hun oorspronkelijke positie. Voor veel beelden geldt dat de oorspronkelijke plek niet bekend is. In dat geval is een gekozen voor een passende plek. Veel beelden krijgen een prominente zichtplek in de formele voor- en achtertuin.
Zorgen voor groen erfgoed
Nederland is rijk aan bijzondere cultuurlandschappen waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtbaar - haar sporen heeft achtergelaten. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Midden-Delfland is zo’n ‘groen monument’. Hier staan zowel gebouwen als hele stukken landschap in de steigers. De boswachters van Natuurmonumenten werken hier onder andere aan het herstel van een buitenplaats, maar ook de oude polders van Midden-Delfland worden als historische schatkamer bewaard.
Poort naar Midden-Delfland
Een ommetje maken op de buitenplaats is natuurlijk heerlijk, maar je kunt ook nog verder wandelen. Je komt dan bij een zeer waardevol cultuurlandschap dat nog altijd tussen Rotterdam, Delft en Den Haag bewaard is gebleven: Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de Gouden Eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.
- Kijk hier voor de lange polderwandeling naar Delft en terug
- Kijk hier voor de buitenplaatsroute op De Tempel
- Kijk hier voor de andere wandel- en fietsroutes over het Rotterdams platteland en naar Midden-Delfland
Fiets het Polderpad
In 2022 is ook een nieuwe recreatieve fietsverbinding gereed, tussen de Rottemeren en Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland: het Polderpad. Steeds meer Rotterdammers zullen dan het polderlandschap van Midden-Delfland ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.polderpad.nl.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Entree Buitenplaats De Tempel
- West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam (ZH)
- Parkeerplaats Buitenplaats De Tempel (gratis parkeren voor leden) West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam (ZH) Routebeschrijving
Vanaf hier naar Entree Buitenplaats De Tempel: De entree van het landgoed bevindt zich bij de slagbomen van de parkeerplaats.
Toegankelijkheid
Huisregels
Extra informatie
Nieuws
Direct naar
Wat wij hier doen
Samen groen beschermen bij Rotterdam
De boswachters van Natuurmonumenten maken zich hard voor de natuur bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand ontwikkelen we met gemeenten, boeren en vrijwilligers een gebied van 400 hectare met fietspaden, struinroutes en excursies. Zonder de leden van Natuurmonumenten lukt dit niet. Help je ons mee de natuur te beschermen?