Ga direct naar inhoud
Nieuws

Storm in de natuur

21 februari 2022 | Sem Adelaar Msc

Onlangs raasde de stormdrieling Dudley, Eunice en Franklin over ons land. De schade in de natuur is hier en daar goed zichtbaar, maar het gevaar schuilt in de onzichtbare schade. Hou daar rekening mee bij je komend bezoek.

Stormschade

Stormschade

Vorige week raasden 3 pittige stormen over ons land, met als gevolg veel omgewaaide bomen en takbreuk. De meeste schade zie je heel tastbaar op de grond: omgevallen bomen of afgebroken takken. Deze schade wordt door de collega's spoedig opgeruimd. Dat gebeurt natuurlijk allereerst op de doorgaande routes en -vooral- de gemarkeerde routes in de getroffen natuurgebieden. 

Stiekem gevaar

Stormschade die je op de grond aantreft levert een beperkt risico voor de bezoeker op. Echter, het grootste gevaar na een storm schuilt boven je hoofd. Daar bevinden zich half omgevallen bomen, afgebroken takken, los hangend in een vork van de boomkroon of takken die half afgebroken zijn. Vanwege dit stiekem gevaar adviseren we die voorzichtigheid met het bezoek aan de bosgebieden.

Werk aan de winkel

Overal zijn onze boswachters nu extra aan het werk. Behalve het ruimen van de geblokkeerde paden, inspecteren zij in deze periode de bossen en letten ze vooral op mogelijk gevaarlijke situaties zoals de schade aan bomen en takken boven de paden. We willen alles weer zo spoedig mogelijk hersteld hebben in het belang van de veiligheid van de bezoeker.

Geen brandhout

Wij beschouwen de omgewaaide bomen als natuurlijke snoei en niet als brandhout. Regelmatig ontvangen we de vraag "of er een  aanhangwagentje vol met dit hout opgehaald kan worden". Niet dus. Natuurmonumenten laat -waar mogelijk- dit "schadehout" zoveel mogelijk achter in het bos. Dat is namelijk de bron van een nieuw natuurlijk proces: Dood hout doet leven. Het sterft af, het vermolmt en het wordt een schat aan voedsel- en nestplaatsen voor talloze schimmels, insecten, vogels.

Storm in het belang van de toekomst

Er zijn best veel bomen omgewaaid, maar dat gebeurde gelukkig niet met complete vlaktes tegelijk. dat is mede het resultaat van een uitgekiend bosbeheer, waarbij o.a. dunningen en regelmatige boomcontroles een vast onderdeel van zijn. We streven namelijk naar meer variatie in leeftijd en soorten bomen. Zodat een bos veel gezonder en beter is voorbereid op de toekomst. Inclusief de regelmatig terugkerende stormen. 

Treft u zelf nog ergens een gevaarlijke situatie in het natuurgebied aan? maak dan een foto en stuur deze met een zo duidelijk mogelijke locatie-omschrijving (Google Maps!) naar [email protected]  Bedankt!

Paul Wijenberg
Sem Adelaar Msc