Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Botshol

Waar: Botshol

Botshol
3 uur 20
10 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Klaar voor een wandeling vol variatie? De wandelroute Botshol leidt je over dijken, door polders, langs weidevogelgebieden, wuivende rietlanden en moerasbos. Botshol is gevormd door de turfwinning. De brede legakkers, waar je overheen wandelt, herinneren aan deze tijd. Vergeet tijdens de wandeling niet naar boven te kijken. Er vliegt regelmatig een lepelaar of aalscholver over! Nog meer vogels zien? In Waverhoek (zuidelijke deel van de route) kom je ogen tekort! Afhankelijk van het seizoen zijn er kluten, grutto’s, tureluurs, kleine karekieten en heel veel andere water-, moeras- en rietvogels.

Handig om te weten

  • Om verstoring van broedende vogels te voorkomen is de wandelroute Botshol gesloten van 15 maart tot 16 juni.
  • De wandelroute wordt aangegeven door middel van wandelknooppunten en oranje bordjes met blauwe pijlen. Vanaf de Zwarte schuur volg je de knooppunten: 36 – 29 – 88 – 84 – 33 – 34 – 35 – 36.
  • Afhankelijk van het jaargetijde, kunnen de paden drassig zijn. Trek je laarzen aan!
  • De paden zijn slecht begaanbaar met rolstoel of kinderwagen.
  • Honden zijn niet toegestaan

Waar kun je starten

Natuurgebied Botshol
Startpunt

Werkschuur Botshol

Wat kom je onderweg tegen?

aalscholver

1. Aalscholverkolonie

In een moerasbos in Botshol broedt een kolonie aalscholvers. De kolonie is van verre al te herkennen: vanuit hun nesten poepen de aalscholvers de takken wit. Van het vroege voorjaar tot de late zomer kun je hier de geluiden van jonge aalscholvers horen. Een mooie plek om het kokken en kekkeren van de jongen te beluisteren is de tweede brug vanaf de Zwarte schuur.



Ondanks zijn donkere uiterlijk, is de aalscholver kleurrijker dan je denkt. Zijn veren zijn niet zwart, maar bronsgroen met een zwart randje. In het voorjaar krijgen hun wangen en dijen helderwitte veren en het deel van de keel zónder veren kleurt prachtig geel.

Turf steken

2. Legakkers en petgaten

Vanaf eind 18e eeuw werd in Botshol veen gewonnen om te gebruiken als brandstof. Met schop of baggerbeugel werd het veen weggehaald uit de petgaten en te drogen gelegd op smalle stroken land. Deze stroken werden legakkers genoemd. Deze overblijfselen van de turfwinning vind je nog steeds terug in Botshol. Kijk maar eens naar de legakkers in de Vinkeveense plassen.

Blauwborst

3. Nieuwe natte natuur

Vanuit de uitkijktoren heb je goed zicht over polder Botshol. Dit landschap is door de eeuwen heen nogal veranderd. Waar eerst veenmoeras was, kwam later landbouwgrond. Nu bestaat dit deel van de polder weer uit natte natuur met ondiepe plassen en riet. Een prima thuisbasis voor moerasvogels als de snor, de kleine karekiet en de blauwborst. En daar doet Natuurmonumenten het allemaal voor!

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Honden

  • Broedseizoen

    Om verstoring van broedende vogels te voorkomen is de wandelroute Botshol gesloten van 15 maart tot 16 juni.
  • Laarzen

    Paden kunnen drassig zijn. Afhankelijk van het jaargetijde raden we aan om laarzen aan te trekken.
  • Werkschuur Botshol

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes