Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Buitenplaatsen en Naardermeer, vlak bij Hilversum

Waar: Boekesteyn

Fietsroute Buitenplaatsen en Naardermeer, vlak bij Hilversum
2 uur 20
28,08 km

Over de route

Fiets in ‘s-Graveland langs acht historische buitenplaatsen en bewonder de prachtige landhuizen. Ontdek het unieke karakter van elke buitenplaats en breng een bezoek aan de siertuin van Gooilust. De fietsroute gaat daarna verder over de rustige weggetjes rond het Naardermeer. Onderweg zie je talloze vogels in de ondiepe plassen en de weilanden. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen bij een van de vogelkijkpunten in de Hilversumse Bovenmeent.

Knooppunten Fietsnetwerk

8 -> 9 -> 12 -> 11 -> 10 -> 37 -> 34 -> 49 -> 48 -> 47 -> 37 -> 10 -> 8 -> Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het beginpunt van je wandeling over de buitenplaatsen.

Wat kom je onderweg tegen?

1. Buitenplaatsen

De fietsroute start op de buitenplaats Boekesteyn, één van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen liggen op de overgang van het natte Vechtplassengebied en de schrale zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Vooraanstaande Amsterdammers kregen hier in de eerste helft van de zeventiende eeuw toestemming de woeste grond te ontginnen. Al snel ontdekten de rijke kooplieden de schoonheid van het landschap en bouwden ze er statige landhuizen met tuinen en parkbossen.Fiets verder naar de doorgaande weg, het Noordereinde (knooppunt 8). Sla daar linksaf richting knooppunt 9. Langs het fietspad liggen aan je linkerhand achtereenvolgens de landgoederen Sperwershof, Spanderswoud, Westerveld en Hilverbeek. Ga daarna richting knooppunt 12 langs de buitenplaatsen Schoonoord en Trompenburgh.  Bij het bordje Gooilust sla je linksaf en volg je de laan. 

2. Oprijlaan Gooilust

Je rijdt nu over de centrale laan van de buitenplaats Gooilust. Dit is de oude slingerende oprijlaan naar het landhuis. Je ervaart meermalen een ‘uitgestelde ontmoeting’ met het landhuis. Dit afwisselend wel en niet zien van het einddoel is een landschapsvondst van de toenmalige architect Zocher. Dit effect wordt versterkt door hier en daar bomen en struiken weg te halen en banken te plaatsen.

Siertuin Gooilust

3. Siertuin Gooilust

Openingstijden: van 1 maart tot 15 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.De siertuin is zeker een bezoekje waard. Koop hier de routebeschrijving die je langs alle bijzondere plekjes voert. In de tuin zijn vrijwilligers aanwezig die van alles over de tuin en de aanwezige planten kunnen vertellen. De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Bezoekers waren onder de indruk van de rijkdom van de gefortuneerde landeigenaren. En nog steeds ligt de siertuin er prachtig bij. In de beschutting groeien allerlei exotische bomen en struiken. In de ommuurde tuin vind je stinsenplanten, rozen en bijzondere fruitsoorten. Heerlijk groen in het voorjaar, maar ook prachtig in de herfst.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes