Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afscheid van tulpenboom op Jagtlust

29 januari 2021 | Morris Loukili

Natuurmonumenten voert de komende weken (tot uiterlijk 15 maart) werkzaamheden uit op de Buitenplaatsen. Het betreft voornamelijk onderhoud aan de oude lanen, waarbij gevaarlijke bomen verwijderd worden. Waar mogelijk planten de boswachters nieuwe bomen terug, zodat bezoekers ook in de toekomst van de Buitenplaatsen kunnen genieten.

Tulpenboom Jagtlust

Het gaat onder meer om een aantal bomen langs het Noordereinde bij Spanderswoud en een tweetal lanen achterop Hilverbeek. Ook enkele beeldbepalende bomen, waaronder twee rode beuken voor het landhuis van Boekesteyn en de tulpenboom op Jagtlust moeten helaas gekapt worden. 

Gevaar voor bezoekers

Veel van de bomen op de Buitenplaatsen zijn aangeplant in de negentiende eeuw toen de Engelse landschapsstijl in zwang kwam. Deze bomen zijn op het einde van hun leven gekomen en vormen een gevaar voor bezoekers. Door ouderdom en droogte raken de bomen verzwakt en worden ze eerder aangetast door schimmels zoals de reuzenzwam en honingzwam. Boswachter Kelly Meulenkamp: “De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. Zwammen tasten de stabiliteit van de boom sterk aan - ook als je daar aan de buitenkant weinig van ziet - waardoor hij zware takken kan laten vallen of zelfs kan omwaaien. Het is niet verantwoord om deze bomen te laten staan, maar het doet natuurlijk wel pijn om zo’n indrukwekkende boom te moeten weghalen.”

Reuzenzwammen op beuk voor Boekesteyn

Beuken voor Boekesteyn

De twee rode beuken voor landhuis Boekesteyn zijn rond 1827 geplant. “Beide bomen zijn helaas zwaar aangetast door reuzenzwammen, wat je zowel aan de voet van de stam als aan de kale plekken in de toppen kunt zien,” vertelt Meulenkamp. Ook de tulpenboom met de karakteristieke bult op Jagtlust is een bijzonder exemplaar. Deze is rond 1870 geplant door Jan Pieter Six, destijds de eigenaar. “Door blikseminslag enkele jaren terug is de tulpenboom al geruime tijd aan het sterven; hij heeft minder blad en laat steeds meer takken vallen. Deze prachtige boom gaan we echt missen, maar er komt zeker een nieuw exemplaar voor terug.”

Planten van nieuwe bomen

Om te zorgen dat bezoekers ook in de toekomst van de Buitenplaatsen kunnen genieten, plant Natuurmonumenten waar mogelijk nieuwe bomen terug. “Op de plekken waar sprake is van zware zwamaantasting zal de nieuwe aanplant later plaatsvinden, omdat hier eerst de bodem verbeterd moet worden,” legt Kelly uit, “Bovendien willen we graag meer spreiding in leeftijd van de bomen op de Buitenplaatsen, zodat we straks een combinatie van jonge en oude lanen hebben. Dan hoeven toekomstige generaties niet met dit probleem te worstelen.” Het is mogelijk dat bezoekers tijdelijk hinder ondervinden van machines en beperkte toegankelijkheid van wegen of paden.

Geeke Remmelts
Morris Loukili

Coba haar verhaalde hoe haar neef vooruitging. Hij zelf sprak er nooit iets van. Hij bleef fatsoenlijk van zwakte. Dat was zij. Ook een lolletje. En in eens voelde ze zich heelemaal om en daar doorheen zag ik de stemmen van twee menschen door de jaren wel beteren zal. Ik weet niet hoe je t.