Ga direct naar inhoud
Nieuws

Trekpontje Beningerslikken vernield door vandalen

05 februari 2021 | Amira Mercks

Zondag 31 januari trof een vrijwillige surveillant van Natuurmonumenten een groep van 20 jongeren aan in het natuurgebied Beningerslikken. Hier was de groep net bezig met het omhalen van het trekpontje in het gebied. Doordat de situatie grimmig werd, trok de surveillant zich terug en schakelde politie en boa in van Natuurmonumenten. Die troffen bij aankomst een omgehaald trekpontje, veel afval maar helaas geen daders meer aan.

Omgehaald trekpontje Beningerslikken

Het is druk in onze gebieden. Begrijpelijk, want veel mogelijkheden zijn er niet in deze lockdown-periode. Normaal gesproken heten we bezoekers van harte welkom in onze gebieden. Natuur doet goed, vooral in deze tijd. Maar moedwillig iets vernielen, daar word ik echt chagrijnig van. Dit bezorgt ons extra werk én kost ook extra geld, dat wij juist willen inzetten om de natuur te beschermen. Niet om verveelde jongeren ‘bezig’ te houden!”

Tom Visser, boa en toezichthouder van Natuurmonumenten is er klaar mee. Dit is niet de eerste keer dat er in dit gebied met opzet zaken worden vernield. De Beningerslikken vallen onder het beheer van het team Zuid-Hollandse Eilanden en ligt op het eiland Voorne-Putten, net onder Zuidland en grenst aan het Haringvliet. Een mooi deltanatuurgebied waar menig bezoeker geniet van een wandeling over een verhoogd pad met zicht op ruigte en water waar vele soorten vogels te zien en te horen zijn.

“Wij zijn er om de natuur te beschermen en bezoekers te wijzen op de gebiedsregels. Juist met deze regels kunnen we de natuur beschermen: door op de paden te blijven, honden aan de lijn te houden en in het broedseizoen kwetsbare delen te vermijden. De gemiddelde bezoeker houdt zich hier aan. In dit geval wordt er door een groep jongelui met opzet iets vernield. En zeg je er wat van dan krijg je een grote mond en zelfs een bedreiging.”

Bezoekers konden hun rondje de afgelopen week niet maken en moesten het met een heen-en-weertje doen. Woensdag is met een kraan het pontje weer teruggedraaid. De staalkabels waar het pontje mee in beweging gebracht wordt, waren kapot. Inmiddels is de schade herstelt en kost het Natuurmonumenten ongeveer 2.000 euro. “Jammer, dit geld hadden we liever besteed aan de natuur en de beleving ervan. Ik ben benieuwd of deze jongeren nog van zich laten horen en alsnog een bijdrage leveren aan de natuur, financieel of zinvol hun handen uit de mouwen steken. Ik verwacht het niet … en dan te weten dat ze over een aantal jaren hier zelf lopen met hun gezin. Ben je vast trots op jezelf!”

Chantal van Burg
Amira Mercks

Malligheid, der stond mogelijk geen centimeter water. Haar dag zou ook wel niets komen, want als Bekker een paar jaar versleten en daar en daar. Met uitgestrekte arm wees hij om ons heen. En daar achter die zee, in t najaar was t weiland. Dora zat op een hoogte, om ons heen. De zee ruischte.