‘Wat je van historische schilderijen leren kan’: lezing erfgoedspecialist Natuurmonumenten in Stedelijk Museum Schiedam
In de tentoonstelling ‘Levend Landschap’ in het Stedelijk Museum Schiedam is te zien hoe kunstenaars het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen; het ‘typische’ Hollandse landschap. Beelden die je nu nog steeds in Midden-Delfland kunt zien. Wat kunnen we leren van deze historische schilderijen? Michiel Purmer, landschap- en erfgoedspecialist bij Natuurmonumenten vertelt tijdens een eenmalige lezing op 13 oktober graag meer over het eeuwenoude cultuurlandschap uit de schilderijen, over het landschap en natuurbeheer in Midden-Delfland vandaag de dag en hoe het verleden inspiratie kan bieden voor de toekomst. Voorafgaand aan de lezing kunnen deelnemers een privébezoek aan de expositie brengen.
Het dichtbij het museum gelegen Midden-Delfland, ingeklemd tussen Rotterdam, Delft en Den Haag, is vaak als onderwerp gebruikt op schilderijen. Het bijzondere landschap is nog steeds bewaard gebleven en is het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van ons land. Midden-Delfland is dan ook van grote landschapshistorische waarde. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de 17e eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt nu nog leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.
Verleden biedt inspiratie voor de toekomst
Aan de hand van schilderijen en kaarten uit de tentoonstelling legt Michiel Purmer een link met dit bewaarde eeuwenoude cultuurhistorische landschap van Midden-Delfland. Tijdens de lezing vertelt hij hoe o.a. turfwinning en kavelpatronen het landschap hebben gevormd en nog steeds ‘te lezen’ zijn. Ook zoomen we in op details in de schilderijen zoals knotbomen, vee, boerderijen en poldermolens.
Michiel Purmer vertelt: “De informatie die deze kunstwerken bieden, geven inspiratie voor het vormgeven van het landschap in de toekomst. Een landschap is immers altijd in verandering. Dat was in het verleden al zo en geldt zeker ook voor onze, dynamische tijd. Er wachten ons grote opgaven zoals de klimaatverandering, energietransitie en verduurzaming van de landbouw. Het verleden kan daarbij inspiratie bieden.”
Meld je aan voor de lezing
Ben je benieuwd geworden naar de lezing van landschap- en erfgoedspecialist Michiel Purmer? Reserveer dan een plek via deze link.
- Tijdstip: donderdag 13 oktober van 17.00 – 19.00 uur
- Van 17.00 - 18.00 uur privébezoek expositie, van 18.00 - 19.00 uur lezing en vragen
- Adres: Hoogstraat 112, Schiedam
- Kosten (inclusief entrée museum): 15 euro niet-leden, 10,50 euro leden Natuurmonumenten
- Aanmelden kan hier >>
Samenwerking museum en Natuurmonumenten
Speciaal voor de expositie ‘Levend Landschap’, te zien t/m 6 november, zocht Stedelijk Museum Schiedam samenwerking met Natuurmonumenten. Zo heeft Michiel Purmer een bijdrage geleverd in de vorm van een essay in de museumcatalogus.
Ook kun je tijdens de speciaal ontwikkelde Fietsroute Levend Landschap van 33 kilometer het landschap uit de kunstwerken ontdekken. Kies Stedelijk Museum Schiedam als start of als eindpunt, dan kun je zelf bepalen of je eerst de tentoonstelling bezoekt of juist na afloop van de fietstocht.
Deze fietstocht is tot stand gekomen in samenwerking met PUUUR Midden-Delfland, Midden-Delfland Vereniging, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De fietsroute is gratis op te halen in het museum of te downloaden op de website.