Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kijk hier de webinars Boer, natuur en consument in Midden-Delfland terug

22 december 2020 | Fien Robbrechts Bruijne PhD

Hoe weet je als consument wat de beste keuze in de supermarkt is? Hoe werken boer en boswachter samen? Op welke manier hangt het boerenbedrijf samen met de natuur? Wat zijn de belangen van eenieder? En, wat kan jij doen om natuur in het boerenland te ruimte te geven?
Verschillende sprekers beantwoorden, gericht op Midden-Delfland, dit soort vragen tijdens het digitale drieluik ‘Boer, natuur en consument’. Dit webinar is georganiseerd door Ledencommissie Zuid-Holland van Natuurmonumenten - in nauwe samenwerking met de boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland - en nu voor iedereen terug te kijken!

Boer en boswachter

Deel 1 - De bioboer die zich richt op natuur én op de stad

Biologisch melkveehouder Jeroen van der Kooij beheert zo’n 60 hectare grond van Natuurmonumenten in de Aalkeetbuitenpolder tussen Vlaardingen en Maasland. Hij richt zich meer en meer met zijn vlees en zuivelproducten op consumenten uit de omgeving die zo ook kunnen bijdragen aan de versterking van de natuur op zijn land. Naast het interview met Jeroen vragen we ook boswachter van Natuurmonumenten Maurice Kruk hoe zo’n pachtrelatie met boeren werkt, en hoe er samengewerkt wordt om de natuurwaarden te versterken.

Kijk hier webinar deel 1 terug: https://youtu.be/8A4IO0zdmoo

Deel 2 - Gangbare boeren worden kringloopboer & gaan zelf zuivel maken

In Midden-Delfland bestaat al jaren het programma ‘Kringloopboeren’. In dit programma gaan melkveehouders aan de slag met de kringlopen op hun bedrijf. Daan Heurkens van Boerenverstand traint de Kringloopboeren al jaren en vertelt meer over het programma en hoe hierin aan verduurzaming en versterking van de natuur gewerkt wordt. We spreken over de verbinding tussen Kringloopboeren en het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof dat ook Friesland Campina gebruikt. Kringloopboer Peter de Vette van Hoeve Bouwlust en zuivelcoöperatie Delflands Hof vertelt over hoe hij zijn bedrijf runt.

Deel 3 - De korte voedselketen tussen (bio)boer en consument buiten de supermarkt om

Biologisch-dynamisch boer Jan Duijndam van Hoeve Biesland heeft de afgelopen jaren een groot afzet-netwerk in de regio Den Haag/Delft/Rotterdam opgezet. We vragen hem ook naar zijn visie op kringlopen sluiten en landschapsbeheer. En we spreken ondernemer Maarten Bouten van Rechtstreex over waarom hij gestart is met het verkopen van streekproducten in Rotterdam, Haaglanden, Gouda etc. Hij vertelt over hoe dat volgens hem kan leiden tot verduurzaming en meer aandacht voor natuur & biodiversiteit.

Boer, boswachter en .. jij, de consument!

In Midden-Delfland liggen er kansen om de omstandigheden voor de natuur én voor de boer te verbeteren. Dat is hard nodig. De biodiversiteit in het landelijk gebied holt achteruit. Een toekomstbestendig boerenbedrijf runnen, is een hele uitdaging. Boer en boswachter zetten alles op alles in Midden-Delfland. Maar zij kunnen dit niet zonder jou, de consument. Hoe?

  • Koop je producten via www.dekortsteweg.nl
  • Kies in de winkel voor biologische zuivel en vlees van de boer die zorgt dat de koeien zoveel mogelijk in de buitenlucht kunnen grazen.

Dit webinar is georganiseerd door Ledencommissie Zuid-Holland. De ledencommissie vertegenwoordigt de stem van alle leden van Natuurmonumenten. Wil je zelf inbreng hebben in de koers van de natuurvereniging? Word lid, steun de boswachters en bescherm de natuur in Nederland.

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Fien Robbrechts Bruijne PhD

Concertgebouw. Hij ontving me in een pot met een wonderlijk starende uitdrukking in zijn zak, dan rammelde i met de oogen en drukte zn arm, voor haar huis namen ze afscheid en hij haar zag. Maar zij had hem weer meegenomen naar Bavink en we kijken mekaar aan niets ontbreken. Waarom heeft God ook.