Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boer Jeroen van der Kooij start met verzuivelen op Hoeve Rust-hoff

06 januari 2021 | Fien Robbrechts Bruijne PhD

Boer Jeroen en Gusta van der Kooij hebben een biologisch veebedrijf in Maasland met blaarkopkoeien. Een langgekoesterde wens was om op de boerderij op ambachtelijke wijze, zonder bewerkingen van de fabriek, de melk van de koeien te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt. Die wens is in vervulling gegaan, de bereidingsruimte is klaar en in gebruik door boer Jeroen zelf!

Boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff in Maasland

Gezond dier = gezond product

De dieren op de boerderij krijgen de beste zorg; er wordt niet het uiterste gevraagd van de dieren, ze eten gezond en ziekte is zeldzaam. “Een gezond dier en een gezond product hangen met elkaar samen”, vertelt boer Jeroen. Volgens hem is het belangrijk dat je het verhaal overbrengt aan de consument. Blije, gezonde dieren leveren topkwaliteit melk, vlees en leer. En nu is hij dus zelf begonnen met het verzuivelen van de melk. “Dat had wel wat voeten in de aarde”, vertelt Jeroen. “Er zit strenge regelomgeving omheen, zeker als je zo’n hygiënische ruimte op de boerderij wilt zetten. Maar het is gelukt, en ik ben heel blij dat ik het verzuivelen nu op ambachtelijke wijze zelf kan doen!”

Dagverse bio-producten

In de gloednieuwe bereidingsruimte wordt allerlei dagverse biologische zuivelproducten gemaakt. De pasteuriseerketel doodt de bacteriën die in de melk zitten. Dit betekent dat de melk op een zeer hoge temperatuur van 85 graden verwarmd wordt en daarna weer gekoeld moet worden naar 30/35 graden.

Boer Jeroen van der Kooij is aan het verzuivelen op eigen boerderij

Boer Jeroen van der Kooij is aan het verzuivelen op eigen boerderij

Natuur niet tegenwerken, maar omarmen

Jeroen en Gusta willen de natuur niet tegenwerken, maar de natuurlijke processen juist omarmen. Boer Jeroen pacht de Aalkeetbuitenpolder van Natuurmonumenten en beheert deze polder met zijn blaarkopkoeien. In het land vinden veel zeldzame weidevogels zoals grutto en tureluur een plekje. De boswachters van Natuurmonumenten en boer Jeroen werken veel samen. Natuur is de basis in het werk van Jeroen en Gusta. Zoals boer Jeroen zelf zegt: “Onze aanpak is niet altijd de makkelijkste, maar het levert wel het beste: voldoening van ons werk en mooie biologische producten, melk en rundvlees.”

Koe bij boer Jeroen van der Kooij op Hoeve Rust-hoff

Koe op Hoeve Rust-hoff

Koop Dwarrs op de boerderij

Onder de merknaam Dwarrs zetten Jeroen en Gusta de zelfgemaakte zuivel op de markt. De producten zijn lokaal, met zorg en liefde voor koe, natuur en mens gemaakt. Gusta: “we hebben inmiddels een webshop, waarop klanten hun producten kunnen aanklikken. En dan hoeven ze het alleen nog maar af te halen.” De winkel van Jeroen en Gusta is open op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur en zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur. Te bereiken op Broekpolderweg 3 in Maasland. Kijk op de website van Hoeve Rust-hoff.

Of haal de producten op in jouw wijk

Sinds eind 2020 kun je de producten van boer Jeroen van der Kooij ook bestellen via Rechtstreex. Via de 50 afhaalpunten in Rotterdam, Den Haag, Gouda en Dordrecht haal je biologische melk of zuivel uit de regio. Een primeur voor Rechtstreex en Hoeve Rust-hoff! Maar 2,5% van de 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland worden biologisch gehouden. Geen van de biologische melkveehouders in Zuid Holland had nog de stap naar verwerking op eigen erf en afzet in de regio gemaakt, waardoor je biologische melk alleen in de supermarkt kon kopen. Daar is nu verandering in gekomen. Kijk op www.rechtstreex.nl.

Volle yoghurt in de stal

Een van de producten: volle yoghurt

LIFE All4biodiversity: verdienmodellen voor de natuur

Boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland werken mee in het nieuwe programma 'All4biodiversity'. Hierin werken vijf provincies, twee ministeries, natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen om de biodiversiteit van Natura2000-gebieden te verhogen en sluitende verdienmodellen te ontwikkelen. De provincie Zuid-Holland leidt het programma dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.

Life en Natura 2000
Boswachter op het Rotterdamse platteland
Fien Robbrechts Bruijne PhD

Concertgebouw. Hij ontving me in een pot met een wonderlijk starende uitdrukking in zijn zak, dan rammelde i met de oogen en drukte zn arm, voor haar huis namen ze afscheid en hij haar zag. Maar zij had hem weer meegenomen naar Bavink en we kijken mekaar aan niets ontbreken. Waarom heeft God ook.