Bezoek de tentoonstelling ‘Levend Landschap’ in Stedelijk Museum Schiedam
In de nieuwe tentoonstelling ‘Levend Landschap’ in het Stedelijk Museum Schiedam is van 9 juli tot 6 november 2022 te zien hoe kunstenaars het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen, de idylle van het ‘typisch Hollandse landschap’. Beelden die je nu nog steeds in Midden-Delfland kunt zien. Maar ze legden ook havens, kades en industrie vast en de toenemende verstedelijking die in dit deel van het land zo beeldbepalend werd.
Veel mensen ontdekten tijdens de coronajaren via het wandelen en fietsen het landschap en de natuur dicht bij huis. Het Stedelijk Museum Schiedam richtte ook de blik op de omgeving en presenteert vanaf deze zomer de tentoonstelling Levend Landschap.
Het dichtbij het museum gelegen Midden-Delfland, ingeklemd tussen Rotterdam, Delft en Den Haag, is vaak als onderwerp gebruikt op schilderijen. Het bijzondere landschap is nog steeds bewaard gebleven en is het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van ons land. Midden-Delfland is dan ook van grote landschapshistorische waarde. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de 17e eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt nu nog leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.
Verleden biedt inspiratie voor de toekomst
Speciaal voor deze expositie zocht Stedelijk Museum Schiedam samenwerking met Natuurmonumenten. Zo heeft Michiel Purmer, erfgoedspecialist bij de vereniging, een bijdrage geleverd in de vorm van een essay in de museumcatalogus. Dit essay legt aan de hand van de schilderijen en kaarten uit de tentoonstelling een link met het bewaarde eeuwenoude cultuurhistorische landschap van Midden-Delfland.
Michiel Purmer: “Hierbij is aandacht voor de informatie die deze kunstwerken bieden voor het vormgeven van het landschap in de toekomst. Een landschap is immers altijd in verandering. Dat was in het verleden al zo en geldt zeker ook voor onze, dynamische tijd. Er wachten ons grote opgaven zoals de klimaatverandering, energietransitie en verduurzaming van de landbouw. Het verleden kan daarbij inspiratie bieden.”
Eendenkooi op schilderij Willem Roelofs
In de tentoonstelling is ook het werk ‘Polder met eendennesten’ van Willem Roelofs te zien uit ca. 1862. De exacte locatie van het schilderij is onbekend, maar bekend is dat Roelofs graag in het drassige polderlandschap rond Schiedam kwam. In Midden-Delfland waren vroeger veel eendenkooien waarmee wilde eenden werden gevangen. Daarvan zijn er nog drie bewaard gebleven waaronder eendenkooi Schipluiden en Het Aalkeetbuiten, beide in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten.
Op 14 augustus en 9 oktober organiseert Natuurmonumenten twee speciale excursies naar Eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Beleef het polderlandschap dat te zien is in de tentoonstelling nu in het echt. Deze 400 jaar oude eendenkooi is alleen te bezoeken onder begeleiding in kleine groepen.
Reserveer hier een plek voor de excursie naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten:
Fietstocht Levend Landschap
Ook kun je tijdens de speciaal ontwikkelde Fietsroute Levend Landschap van 33 kilometer het landschap uit de kunstwerken ontdekken. Kies Stedelijk Museum Schiedam als start of als eindpunt, dan kun je zelf bepalen of je eerst de tentoonstelling bezoekt of juist na afloop van de fietstocht.
Deze fietstocht is tot stand gekomen in samenwerking met PUUUR Midden-Delfland, Midden-Delfland Vereniging, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De fietsroute is gratis op te halen in het museum of te downloaden op de website.
Combineer het bezoek aan Museum Schiedam met een natuurbeleving!
Wil je de fietstocht of excursie combineren met een bezoek aan Museum Schiedam? Dat kan! Leden van Natuurmonumenten krijgen korting op een entreeticket. Kijk op stedelijkmuseumschiedam.nl voor alle informatie. De tentoonstelling is van 9 juli tot 6 november 2022 te zien.