Abelen gerooid in Maasbommel
Bomen verwijderen vóór de natuur. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Er zijn zelfs meerdere redenen waarom begin januari een rijtje abelen aan de Raadhuisdijk in Maasbommel gerooid zijn. Voor de uiterwaardennatuur, voor hoogwaterveiligheid en vanwege beheerkosten. Dit is gebeurd in goed overleg met de betrokken aanwonenden van dit stuk dijk. Initiatiefnemers Natuurmonumenten en Waterschap Rivierenland zijn logischerwijs niet tegen bomen. Maar de abelen stonden op een niet beheerbare plek en zouden in de toekomst voor veel overlast zorgen.
Hoogwaterveiligheid
De Maasbommelse Waard is sinds 2016 ingericht als natuurgebied, waar Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten het beheer en eigendom hebben. Wie er rondwandelt, zal merken dat het slechts een smalle uiterwaard is. Omdat hij zo smal is, is er weinig ruimte voor de ontwikkeling van ooibos (riviergebonden bos). Dat betekent dat er wel her en der een boom of struik tot ontwikkeling mag komen, maar geen grotere bosjes. Dit alles om de doorstroming te garanderen met hoogwater van de Maas en zo de kans op overstroming te verkleinen.
Snelgroeiende bomen
De abeel is een boom die bekend staat om enorme uitbreidingsdrang. Rondom de bestaande bomen staken jonge scheuten overal al letterlijk de kop op. De abeel is bovendien een snelle groeier, waardoor al in een paar jaar dichte bosschage zou ontstaan. Om teveel begroeiing te voorkomen, grazen er koeien én er wordt op deze plekken jaarlijks aanvullend geklepeld (kapotslaan en kneuzen). Dit gaat echter in tegen het principe van natuurlijke ontwikkeling van de uiterwaard die de organisaties graag willen. Jaarlijks ingrijpen gaat tegen deze visie in, bovendien zorgt het keer op keer voor veel beheerkosten. Tot slot wordt ook het uitzicht van de bewoners door dit opschot belemmerd.
Ook het waterschap zag voordelen in het verwijderen, want de bomen zorgden nu al voor veel schaduwwerking op de grasmat van de dijk. Tevens vroeg het al om veel onderhoud voor het verwijderen van het opschot richting de dijk. Ook zouden de uitlopers uiteindelijk in de dijk gaan groeien, wat de veiligheid van de dijk niet ten goede komt. Dus uiteindelijk is na veel wikken en wegen besloten de bomenrij te verwijderen
Mocht u nog vragen hebben stuur ons een bericht op [email protected]