Winnaars foto van de maand
Bekijk hier de winnende foto's van de 'foto van de maand' wedstrijd.
In oktober en november krijgen we natuurlijk altijd heel veel paddenstoelenfoto’s opgestuurd. Bij veel van die foto’s ontbreekt het aan een juiste compositie, focus op onderwerp, mooi licht of scherpte. Maar deze foto van Paardenhaartaailingen heeft het allemaal. Er is focus op het groepje rechts met de grootste ragscherp daar middenin, de belichting is perfect en er is moeite gedaan om de onderkant van deze paddenstoeltjes goed in beeld te krijgen. Gefeliciteerd!
Leuk beeld van een eekhoorn in het natte gras in de herfst die bezig is met het verzamelen van voorraad om de winter door te komen. Prachtig om te zien dat de haartjes van met name het oor en de voorpootjes doorweekt zijn door het dauwnatte gras waar hij in zit.
Het lijkt een krokus, maar hij bloeit toch écht in het najaar; de herfsttijloos. De naam slaat er op dat de plant tijdens de bloei nog geen bladeren heeft. Deze foto laat de bloem op het moment dat ze bijna afsterven. Prachtig zoals die bloem kaal uit de natte herfstbodem komt, vooral met het al bijna afgestorven exemplaar er achter. En dan dat strijklicht van de zon erbij. Heel fraai in beeld gebracht.
Wat een mooi beeld van juweeltjes dicht bij de bosbodem in de herfst. De combinatie van sterretjesmos, haarmos, bekermos en die fragiele paddestoeltjes is een lust voor het oog, zeker omdat je bovenaan in het beeld ook nog ‘wegkijkt’ het bos in.
Een vrouwtje roodpootvalk heeft een grote sabelsprinkhaan gevangen en zit hem lekker op te peuzelen. Mooi beeld van deze vogel die geconcentreerd bezig is met haar hapje. Deze soort broedt niet in Nederland maar trekt in voor- en najaar wel vaak door ons land.
Een prachtig ijsvogeltje zit op de uitkijk langs een rivier.
Leuk dat er in deze fotowedstrijd eens een foto waarop natuurbeleving centraal staat wint. En een echt zomerbeeld ook. Het tegenlicht is natuurlijk heel bepalend in dit beeld waardoor haren van het meisje en het licht in de grashalmen heel mooi combineert.
Winnaar van de publieksprijs is een extreme close-up van een heidelibel. Fantastisch om die ogen eens goed te bekijken met de lichtreflecties in al die facetten van de ogen die zo groot zijn dat ze tegen elkaar aan komen boven het voorhoofd.
Een heel mooi en uitgebalanceerd lentelandschap, ergens in een Nederlandse polder. De kleur van de opkomende zon reflecteerd in het bloemrijke koolzaad en fluitekruid veld op de voorgrond. De boom wordt net bovenaan geraakt door het licht van de zon, het soort boom dat verderop ook staat aan de rand van het weiland. Ultiem tegenlichtbeeld van een oerhollands landschap.
Met 202 stemmen is dit de winnaar van de publieksprijs. Een heel leuk portret van een eekhoorn. Met een prachtige glimmer in de ogen. Je kunt zijn haartjes bijna tellen.
Een macrofoto uit het boekje lijkt het wel. Een Aardbeivlinder, nog een zeldzame ook. We kijken het vlindertje in de oogjes, er is veel scherpte, een prachtig vroege ochtend effect met al die dauwdruppeltjes die door het Bokeh effect worden vergroot, een mooie regel van derden compositie en schitterend tegenlicht. Prachtig gedaan.
Een heerlijk voorjaarsbeeld van een bolgewas met een soft-focus effect is met 163 stemmen de winnaar van de publieksprijs geworden. Gefeliciteerd.
Uitkijktoren de Steltloper op de Marker Wadden zoals we hem nog niet eerder zagen. Het gebouw deed me al vaker denken aan de machines uit de film War of the Worlds. Op deze manier gefotografeerd wordt dat effect alleen nog maar versterkt. Wat een prachtig licht, met ondergaande zon, dreigende wolken én sterren. Fantastisch.
Met 194 stemmen is Peter Boers de winnaar van de publieksprijs. Mooi gefotografeerd steenuiltje zittend in zo te zien een oude hoogstamfruitboom. Hij kijkt ons prachtig aan met zijn knalgele ogen. Gefeliciteerd.
Drie slapende klokjesdikpoot bijen. Ion een bloem gefotografeerd. De scherptediepte is met name wat deze foto zo bijzonder maakt. Er is gebruik gemaakt van een Photo Stacking techniek waarbij verschillende beelden digitaal zijn samengevoegd om een veel grotere scherpte te bereiken. Hierdoor is heel goed te zien hoe de bijtjes in de bloem schuilen. Heel mooi om zo het gedrag van deze bijen te zien.
Wat een fantastisch beeld van een Vos die een konijn gevangen heeft. Vooral de intense blik die recht de camera in gaat is heel mooi. Evenals het gevoel dat je echt in de leefwereld van de Vos terecht bent gekomen, zo kijkend door het gras heen. En dan is er ook nog dat prachtige zachte licht in de foto dat goed meewerkt.
Prachtig tegenlichtbeeld van konijn in fris zomers gras. Mooi laag standpunt en gouden randje door de haren van het konijn door. Schitterend!
Gaaf beeld van een kitesurfer die een enorme sprong maakt en precies op de rand van een wolk lijkt te glijden. Past goed bij het wisselvallige en onstuimige weer van augustus.
In deze foto werken de bijna perfecte horizontale en vertikale lijnen mooi samen. Zowel dit vrouwtje van de gewone pantserjuffer als de omgeving waarin het beestje zit werken samen bij deze winnende foto. De typische houding van deze waterjuffer die zijn vleugels niet inklapt is mooi te zien. Prachtig hoe ze zo in deze typische houding zit op een stengel van holpijp.
Deze mooie foto van en Lepelaar in broedkleed is de winnaar van de publieksprijs deze maand. Mooi laag over het water tussen het pitrus gefotografeerd met de veren op de kop uitgespreid.
Jagende aalscholver in actie. Wat een bijzonder moment is hier vastgelegd. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de vogel dit formaat vis naar binnen kan werken. Op de foto is de moeite die de aalscholver doet bijna voelbaar, je leeft mee met zowel snoek als vogel.
Wat een mooie en terechte publiekswinnaar. Je ziet zo waarom hier veel op gestemd is. Deze Siberische grondeekhoorn zit prachtig in het beeld, bijna menselijk zoals hij aan dat bloempje van Lelietje-van-dalen ruikt. Superscherp. Het lijkt wel of die zwierige staart en dat blad elkaar aanvullen, samen houden ze de compositie in balans. In Nederland komen uit gevangenschap ontsnapte Siberische grondeekhoorns op enkele plekken voor.
Wat een mooi beeld van een goudglanzende loopkever (Carabus auronitens). Dit is een grote soort loopkever die prooien aankan die groter zijn dan zijn eigen lengte. Denk aan slakken en regenwormen. Prachtig zijn op dit beeld de rode dijen van deze soort te zien, evenals het rode eerste lid van zijn antennes. Met die metallic kleuren lijkt het wel een tropische kever. En dan het standpunt zo laag bij de grond en de fantastische scherpte op de kop met zijn enorme kaken. Gefeliciteerd.
Ze zijn alweer terug; blauwborsten. De publieksprijs van deze maand gaat naar deze foto van een blauwborst die net mooi omkijkt terwijl hij ergens in een rietkraag zit.
Een landschap met erfgoed op de foto. Vanuit deze hoek is goed te zien wáárom deze standerdmolen precies hier staat, aan de rand van het stadje Buren. Dát is de plek waar ie de meeste wind vangt. Die hoogte wordt extra dramatisch weergegeven door het tegenlicht waardoor het silhouet zo mooi uit komt. De gouden gloed van de vroege ochtend en de rijp op de velden maken het beeld heel bijzonder.
Wat is dat mooi zeg, zo’n spreeuwenwolk die steeds weer andere vormen aanneemt. Hier gefotografeerd door Esmeralda van Beers van 12 jaar met op de achtergrond zo te zien de 372 meter hoge Gerbrandytoren bij Lopik.
Wow wow, wat een sterk beeld van een Otter op het ijs. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om otters te fotograferen weet dat dat niet makkelijk is, ze zijn snel, altijd op een lager standpunt dan de fotograaf en schuw. Maar deze staat precies goed in het beeld met ruimte aan de kant waar hij naartoe loopt. En daar is het begin van een rietkraag te zien waar hij naar op weg is. En dan lopend op het ijs met een klein laagje water erop, en die spiegeling. Prachtig!
Een knobbelzwaan op het ijs tijdens deze strenge winter heeft deze maand de meeste stemmen gekregen.
Foto’s van eekhoorns krijgen we heel vaak toegestuurd. Maar zo perfect als deze zien we ze zelden. Er waren maar weinig vorstdagen deze winter, maar deze fotograaf heeft er optimaal gebruik van gemaakt. En wat een prachtig laag standpunt over het bevroren gras, licht in het oogje en ragscherp beeld.
Gaaf om eens een natuursportfoto als winnaar te hebben. Als je dit ziet krijg je gelijk zin om bij een mooi winters zonnetje het bos in te gaan. De zonneharp is prachtig zo door de bomen heen, en het licht strijkt prachtig over al die dotten mos aan de rechterkant. Knap is ook dat de fietser precies in dat ene zonnige vlekje op het pad fietst.
Schitterend die details. Zie hoe verfijnd de veertjes van zijn vleugels gerangschikt zijn. Alsof hij zo weg wil vliegen…een mooie foto om het jaar 2020 mee af te sluiten.
Een mooi winterbeeld van het bruggetje bij de Roode Beek op de Brunssummerheide. Gefeliciteerd Hein met de laatste publieksprijs van 2020!
Een heel andere inzending dan welke we meestal krijgen. Een experiment in zwartwit. Je ziet direct dat hier iets bijzonders aan de hand is. Er lijkt gewerkt met een langere sluitertijd en een zoom effect tegelijk. Hierdoor wordt de aandacht getrokken naar het midden van het beeld en wordt de connectie tussen boom, wortels en bladerdek duidelijk gemaakt. Verval en wederopbouw. Het hoort bij thema van de herfst. Dit is schilderen met een fototoestel om te komen tot een sfeervol beeld dat niet per se kristalhelder de werkelijkheid laat zien, maar daar iets persoonlijks aan toevoegt. Mooi gedaan.
Dit lijkt wel een foto gemaakt op de Afrikaanse savanne. Een ossenpikker op de rug van groot wild. Wat leuk om te zien dat dit soort wildernisfoto’s ook in Nederland te maken zijn voor wie er oog voor heeft. Een spreeuw zoekt smakelijke hapjes in de pels van een Exmoor pony.
Wat een tof herfstbeeld van een monumentale beuk op de Slotplaats in Bakkeveen / Friesland. Voor wie daar wel eens geweest is een heel bekende boom. Daar hebben we al vaker mooie foto’s van gezien maar deze spant de kroon. Wat een prachtig (tegen)licht met die gouden herfstgloed van een laag zonnetje. De groothoek en het lage standpunt zorgen voor een fantastisch effect waarbij het lijkt alsof alle bomen op de foto’s naar de hemel rijken.
We zijn deze maand meer dan ooit overladen met foto’s van paddenstoelen. Onwaarschijnlijk, wat een diversiteit. Maar een soort kwam meer voor in de inzendingen dan alle anderen: de vliegenzwam. Winnaar met de meeste stemmen van het publiek is deze vliegenzwam.
Schitterend herfstbeeld van de natuur die weer richting het koudere jaargetij gaat. Verval van bladeren, lieveheersbeestjes zoeken beschutting tegen de kou, dauwdruppels in de ochtend, warm licht. Mooie foto. Winnaar van de juryprijs.
Wie kent ze niet? Drieteenstrandlopers die druk net voor de branding uit op zoek zijn naar voedsel op het strand. Dit is een mooi moment, vastgelegd door een alerte fotograaf. Deze strandloper eet een slakje uit een mossel op. Mooi laag standpunt, en goede compositie.
Iedereen die wel eens een strandkrab heeft proberen te fotograferen weet hoe lastig dat is. Zeker de grotere exemplaren zijn weg voor je in de buurt kunt komen. En om hem dan zo, met een laag standpunt, op het strand, recht van voren, staande op z’n poten, ragscherp te kunnen fotograferen. Complimenten. Geweldig beeld. Moeilijk in te schatten hoe groot het beest is. Op de foto lijkt ie reusachtig. Wat een prachtig monster.
Een Atalanta op, zo te zien, een witte vlinderstruik. De meeste stemmen gingen naar dit beeld.
Dit beeld van Tiffany Heymans heeft dezelfde onwaarschijnlijke kleurenpracht als een ijsvogel, een bijeneter of een scharrelaar. En dan zit het insect ook nog helemaal vol met knalgeel stuifmeel. Wat een loeischerp beeld van een ontzettend klein insectje. Hij is namelijk maar enkele mm lang! Prachtige opname. Gefeliciteerd!
Moeder damhert rust uit terwijl twee kalfjes omkijken naar de fotograaf. Een aandoenlijk tafereel dat past bij deze tijd van het jaar.
Een boommarter betrapt net voor of na het drinken uit een kreek in de Biesbosch. Hij kijkt de fotograaf recht aan. Dán moet je snel handelen. Het moment zal ongetwijfeld niet lang geduurd hebben. Desondanks is de compositie heel goed gelukt. Het standpunt is laag waardoor iets te zien is van de omgeving waarin het dier zich bevindt. De boommarter kijkt ons recht aan en is prachtige scherp. Een beeld van een boommarter, echt in zijn habitat, op een manier die we niet vaak zien.
Wat een heerlijk beeld in het avondlicht in de duinen van Meyendel. Het mooie verzadigde licht over het frisse lentegroen is prachtig. Ik kan als kijker de geur van de bloeiende meidoorns bijna ruiken en in gedachten hoor ik een Nachtegaal. En de kleur van de wolken door de net ondergegane zon is fantastisch.
Fascinerend en supermooi scherp beeld van een groene snuitkever die last heeft van ectoparasieten in de vorm van mijten. Kleur, licht en compositie zijn heel erg goed gedaan. Gefeliciteerd.
Intens oranje gloed van ondergaande zon in een wolkenlandschap. De dynamiek van wolken in de atmosfeer maakt het beeld sterk.
Wow, zo hebben we de fuut nog nooit gezien. Wat een intens beeld, wat kijkt hij prachtig en perfect in de camera. Wat zijn de kleuren ingetogen van het vroege voorjaar. Dit is ballet in de natuur.
Wat leuk om de grote bonte specht eens niet op een boomstam te zien. Waarom ook niet. Ook in de scheuren in afrasteringpaaltjes kunnen lekkere insecten zitten. Mooie scherpte op de specht, mooie onscherpte daar omheen. Had iets meer ingezoomd mogen worden. Gefeliciteerd.
In maart komt de paddentrek weer op gang, Corona crisis of niet. Dit is een erg geslaagd beeld van een pad die aan de wandel is in actie. De pose is bijna als een balletdanser, en wat een mooie stoicijnse blik.
Foto van een zonsopkomst aan de Maas. Gefeliciteerd Toine Egberts.
Een bijzonder beeld van een ooievaar. Opvliegend vanuit een winters moeras. Vleugels in beweging maar kop, snavel en oog ragscherp. Hele mooie compositie. Raak beeld.
Wow, wat een gaaf beeld van een haas die zich in het gras tegen de grond drukt. Zelfs de horizon en het lage zonnetje is als spiegeling in het oog te zien.
Mystiek beeld van hunebed in Drenthe bij laag zonnetje. Juist dat lage standpunt zorgt er voor dat dit monument uit de steentijd zo prachtig uitkomt doordat je door de gestapelde zwerfkeien heen kijkt.
Fantastisch beeld van een jonge vos die net uit het hol komt kijken. Recht in de camera. Zelfs het hol is mooi belicht. Alsof je als kijker zo naar binnen kunt kijken.