Ga direct naar inhoud

Buitenplaats De Tempel, voorbeeld van een speciaal project

Op veel plekken herstelt Natuurmonumenten natuur en waardevolle cultuurhistorische landschappen. Veel van de activiteiten voeren we uit als speciale projecten, naast de reguliere natuurbeheertaken. Voorbeeld van een project is de vergeten parel Buitenplaats De Tempel.

Buitenplaats De Tempel

Een vergeten parel in de periferie van Rotterdam: zo mag je Buitenplaats De Tempel wel noemen. Zowel de tuin als de monumentale gebouwen, beelden en bruggen in dit prachtige erfgoedpark zijn in slechte staat. Samen met Gemeente Rotterdam werkt Natuurmonumenten aan een herstelplan. De financiële steun van stichtingen en vermogensfondsen is daarbij cruciaal. Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs behoren tot de laatst bewaarde buitenplaatsen langs de Schie, tussen Rotterdam en Delft. De buitenplaatsen zijn drie eeuwen geleden gesticht om de stad te ontvluchten, maar de laatste decennia konden weinig Rotterdammers genieten van dit prachtige landgoedpark. Het was namelijk flink verwaarloosd. 

Daarom willen Natuurmonumenten en Gemeente Rotterdam de tuinen flink opknappen. Sinds 2020 zijn de eerste paden hersteld, zijn 100.000 stinsenbollen geplant, is voor fietsers en wandelaars een rustpunt gecreëerd en kunnen boten aanmeren. Enthousiaste vrijwilligers van Natuurmonumenten werken mee in het beheer en ontvangen bezoekers in de boomgaard. Dit werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van verschillende stichtingen en vermogensfondsen.

En we zijn nog lang niet klaar. Natuurmonumenten wil samen met Gemeente Rotterdam en Provincie Zuid-Holland ook graag de zwanenvijver en kruisvijver in oude luister herstellen met nieuwe beplanting en beschoeiing. Daarnaast willen we op De Tempel de oorspronkelijke 18de-eeuwse tuinstructuren herstellen, paden en bloembedden terugbrengen, bruggen en een duiventil restaureren en watersystemen herstellen.