Ga direct naar inhoud

Top 20 dieren in je tuin herkennen

Als je de natuur in je tuin een beetje zijn gang laat gaan kruipt, vliegt en zwemt er van alles. Maar wat zijn het voor dieren? Bekijk hier 20 dieren die vaak in tuinen te vinden zijn.

Jonge egels tuintip

Egel

Met al dat drukke verkeer heeft de egel het moeilijk in ons land. Bij gevaar rolt hij zich op tot een stekelig balletje. Dat werkt goed tegen natuurlijke vijanden maar helaas niet tegen auto's.

Egel Dieren herkennen

Egel versleept haar jongen naar een veilige plek.

Mol

De mol graaft een heel gangenstelsel. Die werkt als val. Regenwormen en andere diertjes die erin vallen eet hij op. De grootste bedreiging van de mol is de mens, want niet iedereen is even blij met zijn gegraaf.

Mol

Mol

Huismus

Een huismus houdt niet van een tuin met schuttingen. In een heg kan hij schuilen en aan beide kanten uitvliegen om voedsel te zoeken.

Bekijk hier de 10 veelvoorkomende tuinvogels

Huismus

Huismus

Groene kikker

Heb je een vijver in je tuin, grote kans dat er dan ook kikkers in zitten. Vanaf april kun je de eerste kikkers zien en horen. Met hun luide gekwaak proberen de mannetjes vrouwtjes te lokken. Om ook vrouwtjes verder weg te bereiken doen ze dat vaak samen, in koren. Dan is het geluid van de 'boerennachtegaal' nog luider. Na de paring zet het vrouwtje tussen de waterplanten haar eitjes af in meerdere klonten kikkerdril.

Groene kikker kwaakt

Groene kikker

Kleine watersalamander

Een paar boomstammetjes of stapeltjes stenen zijn mooie schuilplekken voor de kleine watersalamander.

Kleine watersalamander

Kleine watersalamander

Slak

Misschien ben je ze liever kwijt dan rijk, maar ze zijn wel belangrijk voor de kringloop in je tuin. Ze zetten heel wat plantaardig materiaal om in nuttige voedingsstoffen voor je planten. Helaas zijn ze niet erg selectief en vreten ze ook aan nieuwe planten. Lees hier hoe je de slakken in je tuin onder de duim kunt houden

Gewone tuinslak

Gewone tuinslak

Dagpauwoog

Met de grote ogen op zijn vleugels schrikt hij vogels en andere vijanden af. Vliegen en andere insecten verjaagt hij uit 'zijn' gebied.

Bekijk hier 10 veelvoorkomende vlinders

Dagpauwoog op hortensia in de tuin

Dagpauwoog

Hommel

Meest voorkomende soort is de aardhommel. In februari/maart verlaat de koningin haar overwinteringsplek. Ze laaft zich dan aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. Als ze voldoende opgeknapt is gaat ze op zoek naar een geschikte plek om haar kolonie te stichten. Dat kan een oud muizenhol zijn, maar ook een spouwmuur met isolatiemateriaal. De kolonie kan in de loop van het seizoen uitgroeien tot honderden hommels.

Herken de bekendste soorten hommels

Aardhommel in tuin

Aardhommel

Lieveheersbeestje

Deze kever is dol op de bladluizen in je tuin. Zowel het volwassen dier als de larve verslinden enorme aantallen. De larve van het lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen, een volwassen exemplaar kan er wel 100 per dag opeten. Op je planten speelt zich dus een kleine oorlog af met als resultaat dat de kolonie bladluizen niet enorm uitdijt.

Kijk hier welke insecten er nog meer in tuinen leven

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Kruisspin

Zelfverzekerde dikke spin, die meestal midden in haar grote web zit. Bouwt het liefst op plekken waar de wind niet waait, dus ook vaak in tuinen of balkons.

 

Kruisspin dierenpagina

Kruisspin

Hooiwagen

Nepspin, want ze kunnen geen web maken en hebben ook maar 1 paar ogen. Ze eten alles en je kunt ze ook overal tegenkomen.

 

Hooiwagen

Hooiwagen

Regenworm

Met zijn gangen verbetert de regenworm als ‘natuurlijke ploeg’ de bodem. En hij zet dode plantenresten om in vruchtbare aarde. Zonder regenwormen zouden veel van onze bodems levenloos zijn.

Merel met insecten en regenworm in de snavel

Een hapje voor het mereljong

Pissebed

Is eigenlijk een soort kreeftje. Hij leeft van organisch materiaal en verteert zo afgevallen bladeren in compost. Pissebedden kruipen graag weg op een vochtig plekje, bijvoorbeeld tussen een paar stenen. Houd een plekje voor ze vrij in je insectenhotel!

Gewone pissebed

Gewone pissebed

Dieren herkennen in je tuin

Welke dieren komen veel voor in tuinen? Bekijk hier de meest opvallende soorten: