Ga direct naar inhoud
Terug

Tien-Gemetroute op Tiengemeten

Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Tien-gemetroute Tiengemeten
42 minuten
2,1 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Maak kennis met een bijzonder stukje historie van het eiland!

Oudste deel van Tiengemeten

De oostpunt van Tiengemeten is waar het allemaal begon. 300 jaar geleden ontstaan als een zandplaat in een getijdengebied. Deze zandplaat werd bedijkt en bewoond en was tien gemet groot. Een gemet was in die tijd een oppervlaktemaat van ongeveer een 0,4 hectare.

Tiengemeten groeide in de eeuw erna tot de omvang van nu: 1050 hectare. De groei was een samenspel van mens en natuur: achter de dijk slibde door de getijden nieuw land op dat vervolgens werd bedijkt. Boeren en rietsnijders woonden en werkten een lange tijd op Tiengemeten.

Nieuwe toekomst

In 1970 verdween het sterke getijde en het zoute water door de bouw van de Haringvlietsluizen. De rietcultuur verdween en de bijzondere getijdenatuur in het Haringvliet ging sterk achteruit. Over de toekomst van Tiengemeten werden allerlei plannen gemaakt: van baggerdepot tot havengebied. Uiteindelijk werd het natuur. Deltanatuur! Waar zoveel van verloren was gegaan. Een hele verandering, maar nog steeds is de geschiedenis van Tiengemeten zichtbaar. Je kunt dat zelf gaan ontdekken met deze wandelroute.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
  • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
  • De route is met bruine pijltjes gemarkeerd.
  • Het pad is deels verhard, onverhard en deels half-verhard.
  • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Laat je verrassen

De Tien-Gemetwandelroute voert je over akkers en dijken door een landschap van weleer. De route laat je kennismaken met het rijke verleden van Tiengemeten. Laat je verrassen door het landschap en de dieren die er wonen zoals de ree. Wil je na deze wandeling nog meer weten van het boerenleven van vroeger? Bezoek dan het Landbouwmuseum in de Hélènehoeve vlakbij het Bezoekerscentrum.

Waar kun je starten

Natuurmonumenten-Rene-Koster-NAMO113251
Bij het Bezoekerscentrum op Tiengemeten start jouw avontuur op dit natuureiland! Hier kun je terecht voor informatie en vanaf hier beginnen de wandelroutes. Het bezoekerscentrum geopend van dinsdag t/m zondag 10.15 t/m 16.45 uur.

Wat kom je onderweg tegen?

Oude Polder

1. Oude Polder

Welkom in het oudste deel van Tiengemeten, de Oude Polder. Hier verrees na 1600 een zandplaat in het Haringvliet. Rond 1750 werd deze bedijkt en bewoond. Door stapsgewijze inpolderingen van de aangeslibde gorzen in de eeuw erna groeide het eiland tot de omvang van nu. Tiengemeten is geboren en gevormd uit een samenspel van mens en natuur. Met de omvorming naar het natuureiland in 2007 heeft Tiengemeten een nieuwe toekomst gekregen. Een toekomst waarbij de mens en natuur elkaar nog steeds vinden.

In de Oude Polder ervaar je het Tiengemeten van vroeger. De bedijkingen met daarbinnen een boerenlandschap. Vanaf hier wandel je de akkers op.

Akkernatuur

2. Akkernatuur

Op deze akkers worden gewassen verbouwd die je vroeger in de landbouw heel vaak zag, zoals boekweit, vlas en haver. Deze gewassen zijn ook erg nuttig in de natuur. Veel vogels komen op de zaden af en insecten zijn verzot op de nectar. Op de akkers zijn ook bloemenmengsels ingezaaid met klaprozen en korenbloemen; dat maakt het in de zomer helemaal een eldorado voor vlinders en andere insecten. Niet alle gewassen worden ieder jaar geoogst. Sommige blijven gewoon staan en pas in het voorjaar gemaaid of ondergeploegd. De zaden blijven zo achter en daar komen grote groepen vinken en gorzen op af.

boekweit
boekweit

3. Boekweit

Boekweit is één van de gewassen die in de Oude Polder vaak wordt gezaaid. De naam is opgebouwd uit ‘boek’ (oude naam voor beuk) en ‘weit’ (oude naam voor graan). De zaden lijken op graan en hebben de vorm van beukennootjes. Het gewas werd in de 19e eeuw veel verbouwd, maar is in de loop van de 20ste eeuw uit de landbouw verdwenen. Boekweit is geen graanproduct, maar het meel kan wel gebruikt worden als toevoeging aan graanmeel om brood of pannenkoeken mee te bakken. Het is super gezond! Boekweit bloeit wit in de periode juni tot september.

Praktische informatie

  • Let op, hier lopen grote grazers

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Startpunt

    Het Bezoekerscentrum Tiengemeten is het begin van ieder avontuur op het eiland. Het is ook het startpunt van deze wandeling. Vanaf hier volg je de asfaltweg tot aan het begin van de Oude Polder (nummer 1 op de kaart). Je kunt ook over de dijk wandelen naar dit beginpunt.
  • Landbouwmuseum Tiengemeten

  • Bezoekerscentrum Tiengemeten

  • Herberg Tiengemeten

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes