Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stormen zijn een kadootje voor de natuur

23 februari 2022 | Lizz Vermeulen

Tussen 17 en 20 februari raasden achtereenvolgens stormen Dudley, Eunice en Franklin over ons land. Overal was er schade aan gebouwen, auto’s en natuur. Er vielen zelfs doden te betreuren die geraakt werden door omvallende bomen. Boswachters van Natuurmonumenten zijn ook in de natuurgebieden in Midden-Brabant druk geweest met wegruimen van bomen. Ondanks alle schade en werkzaamheden die de stormen ons opleverden, zijn wij toch blij met het natuurgeweld dat heeft plaatsgevonden. Voor de natuur is het uiteindelijk zelfs goed!

omgevallen boom

Stuifzand Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen staan bekend om het stuifzand. Het is zelfs één van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa. De duinen in dit gebied zijn ontstaan doordat er lang geleden poolwinden hier zand afzetten. Tijdens storm Eunice leek het wel even alsof je je in de ontstaansgeschiedenis waande: de hele stuifzandvlakte was in beweging!

Zonder wind kan de natuur in en rondom het gebied niet bestaan: de zandvlakte raakt dan begroeid met bomen en wordt uiteindelijk een bos. Kortom: wij zijn blij met de stormen die het stuifzand flink in beweging hebben gezet, want dit zorgt voor de dynamiek die dit gebied zo hard nodig heeft!

Bomen in de natuurgebieden

Ja, er zijn bomen omgevallen in onze natuurgebieden. De boswachters zijn er druk mee geweest om de bomen weg te halen daar waar ze de veiligheid in gevaar brachten of de routes ontoegankelijk maakten. Alle andere bomen laten we liggen. Ook de bomen die we weghalen, blijven in het gebied. Want: dood hout doet leven! Wegrottend hout levert namelijk voedingsstoffen op waar andere bomen weer van kunnen groeien. De insecten die de dode boom afbreken zijn bovendien weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Voor paddenstoelen is dood hout een belangrijke voedingsbodem. Daarnaast bieden deze bomen ook goede schuil- en nestplaatsen voor reeën, konijnen, vogels en andere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat een ijsvogel graag broedt in een omgevallen kluit? Het ziet er nu misschien allemaal nog niet zo fraai uit, maar over een tijdje zul je zien wat deze stormen de natuur hebben opgeleverd!

omvallende boom

Boswachter David zaagt hoog in de boom een hangende tak af

Annette den Dulk
Lizz Vermeulen